Romania si Bulgaria absorb greu fonduri europene

Capacitatea redusa de absorbtie a fondurilor europene va fi in continuare problema cu care se vor confrunta cele doua state balcanice care vor adera la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, comenteaza Reuters.

Atat Romania, cat si Bulgaria vor fi obligate sa faca eforturi, pe o perioada de mai multi ani, pentru a obtine suma de 40 miliarde euro alocata de UE pentru proiecte de modernizare a transporturilor sau agriculturii, sustin o serie de analisti.

Principalele obstacole cu care se confrunta viitoarele state membre ale UE, reflectate in abilitatea redusa de a folosi eficient fondurile internationale, sunt lipsa experientei pentru elaborarea unor proiecte de mare amploare la standarde europene, deficitul de transparenta in organizarea licitatiilor, precum si gradul scazut de intelegere a metodelor prin care se pot accesa finantari europene.

De asemenea, cele doua state sunt afectate de coruptie, fenomen care-i face pe oficialii guvernamentali sa ezite la luarea unor decizii si pe autoritatile locale sa ignore procedurile europene.

In plus, capacitatea de absorbtie a fondurilor europene este marcata de conflictele politice, semnalate in cazul unor membrii noi ai blocului european in ultimii doi ani, care au distras atentia factorilor de decizie si au condus la incetinirea procesului de implementare a reformelor. Initial, Romania parea sa nu se alinieze tendintelor generale si sa continue reformele, dar, in ultimele saptamani, a intrat intr-un impas politic. Guvernul de centru-dreapta a pierdut majoritatea in Parlament, ceea ce ar putea conduce la organizarea de alegeri anticipate.

Spatiul politic bulgar se caracterizeaza, cel putin deocamdata, prin stabilitate, desi Bulgaria este in urma Romaniei in ceea ce priveste ritmul de implementare a reformelor, mai ales in vederea combaterii coruptiei si a crimei organizate. Analistii apreciaza ca ambele tari vor reusi, treptat, sa acceseze mai eficient fondurile europene, iar temerile ca una dintre ele ar putea deveni contribuabil net la bugetul european in primii doi ani de la dobandirea calitatii de membru al Uniunii Europene sunt exagerate.

In plus, in analiza se subliniaza faptul ca cele doua state membre ar putea inregistra performante mai slabe decat cele opt state care au facut parte din blocul comunist si au aderat la comunitatea europeana in 2004. “Aceste doua tari sunt mai putin pregatite sa cheltuiasca fondurile europene decat a fost Polonia in urma cu doi ani. O rata de absorbtie de 5% in anul 2007 este imposibil de atins, din motive tehnice”, explica, Nicolae Idu, directorul Institutului European din Romania.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.