DNA: Nici un vinovat pentru drumul SAPARD distrus de la Popricani

Toti cei implicati in scandalul drumului construit din fondurile UE si distrus in cateva luni au fost scosi basma curata de procurorul Marian Gheorghita in cazul celor 10 persoane cercetate pentru frauda din fonduri UE si fals in inscrisuri, Gheorghita a dispus fie scoaterea de sub urmarire penala, fie neinceperea urmaririi penale.

Procurorii nu au gasit nici un vinovat pentru dezastrul drumului de la Popricani. La constructia drumului in cauza s-a cheltuit un milion de euro pentru ca dupa foarte putin timp, circulatia masinilor pe acea ruta sa devina imposibila.

Procurorul Corneliu Marian Gheorghita din cadrul sectiei locale a Directiei Nationale Anticoruptie a ajuns la concluzia ca nimeni nu este de vina pentru deteriorarea drumului, banii fiind cheltuiti corect. Corneliu Gheorghita a apreciat in ordonanta sa de pe 19 ianuarie ca lucrarile s-au facut corespunzator si fondurile primariei, aflate momentan sub sechestrul Fiscului, ar trebui deblocate. Din dosarul initial, in care erau cercetate 10 persoane pentru o frauda de 800.000 lei din fonduri europene s-a ales praful.

Consiliul Local Popricani a primit in martie 2003, in calitate de beneficiar, un contract de finantare pentru asfaltarea unui drum comunal. In cadrul programului Sapard, comuna a beneficiat de o finantare nerambursabila de aproape un milion de euro. Constructia drumului a fost scoasa la licitatie, castigatoarea dreptului de a executa lucrarile fiind desemnata firma Castrum Corporation din Negresti-Oas. Lucrarile la drum s-au terminat in 2005, dar ele nu au fost executate direct de firma care a contractat lucrarea.

“Din interogatoriul luat invinuitului Mois Gheorghe (n.r. administratorul firmei din Oas Negresti) rezulta ca firma Castrum a subcontractat lucrarile unor firme din judetul Iasi, care au executat o mare parte a lucrarilor deoarece factorii de conducere din cadrul CJ Iasi i-au sugerat ca ar fi util sa ofere de lucru si firmelor de pe plan local”, se arata in ordonanta procurorului.

Lucrarile efectuate de SC Contim Grup, Ted Construct si 5 D Concept au fost autorizate de Inspectoratul Judetean in Constructii (IJC), institutia recomandand receptia la terminarea lucrarilor. Cum soseaua s-a transformat in decurs de cateva luni intr-un lung sir de gropi, Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF), pe baza unui raport al IJC, a demarat o ancheta. In urma acesteia, DLAF a solicitat plata de catre primaria Popricani a sumei de 803.718 lei, reprezentand ultima transa de plata a lucrarilor. Cum primaria nu a putut plati, conturile acesteia au fost sechestrate de Fisc.

In ordonanta sa, procurorul Gheorghita spune ca primarul comunei (PDL), Otonel Slabu, cat si cei de la firma Castrum au sesizat politia locala si Agentia SAPARD ca nu sunt respectati parametrii de greutate suportati de drum. Faptul ca Slabu si Mois au reclamat ca masinile cu tonaj de peste 7,5 tone au deteriorat drumul a fost baza pe care procurorul i-a scos de sub cercetarea penala.

Mai mult, procurorul Gheorghita a cerut ridicarea sechestrului de pe bugetul primariei. Astfel, cu toate ca drumul s-a facut tandari, procurorul a considerat ca nu exista vinovati, pentru ca drumul era destinat traficului autovehiculelor cu o masa maxima de 3,5 tone. Aceasta, desi odata efectuata receptia drumului, autoritatea locala devenea direct responsabila de mentinerea lui in buna stare.

“Situatia de acolo poate fi de natura penala sau civila. Una e daca nu au fost acte de coruptie si alta e sa se fi produs un prejudiciu, sa spun asa, din greseala. Nu se poate vorbi insa de scoaterea de sub sechestru a contului, pentru ca prejudiciul ramane”, a declarat un specialist din cadrul Fiscului iesean, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Contactat telefonic, primarul Otonel Slabu nu a facut nici un comentariu. “Va rog sa luati legatura cu avocatul meu”, a spus sec Otonel. Situatia din Popricani nu este unica in judet. Comuna Vladeni are, de asemenea, conturile blocate de luni de zile. Motivul este acelasi, executarea cu bani de la UE a unui drum care s-a deteriorat.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.