Din 2007, creditele in valuta vor fi mai scumpe

Decizia de saptamana trecuta a Bancii Centrale Europene de a majora dobanda de referinta din euro-zona de la 3,25 la 3,50, comparativ cu 2% in noiembrie trecut, se va reflecta automat si in nivelul dobanzilor pe care le practica bancile comerciale la dobanzile pentru credite.

In cazul in care leul se va deprecia fata de moneda unica, costurile creditelor vor fi mult mai mari. Acest fenomen ar putea aparea in cazul in care BNR va decide o relaxare a politicii sale monetare, prin reducerea nivelului dobanzii cu care sterilizeaza excedentul de lei din piata monetara.

Pentru urmatoarele doua-trei luni nu se asteapta o scadere a dobanzii de politica monetara, care din iunie se situeaza la 8,75%, dupa ce in perioada septembrie 2005 – februarie curent ea atinsese un minim de 7,50%, iar in aprilie – august 2005 urcase la 12,5%.

Semnale privind o eventuala scadere au fost transmise constant de banca centrala, in cadrul licitatiilor pe care le organizeaza pentru atragerea lichiditatii din piata. Ultimul semnal a fost tras joia trecuta, cand la licitatia de certificate depozit cu scadenta la trei luni dobanda acceptata de BNR a fost de 7,1%. Insa si dobanda maxima ceruta de bancile comerciale a fost mult mai mica, de numai 7,5%/an.

Ieri, piata a primit un nou soc, BNR acceptand doar 34,7% din ofertele celor 27 de banci comerciale participante la licitatia de depozite cu scadenta la o luna. Suma atrasa a fost de 2,5 miliarde lei, iar dobanda aplicata de 8,75%/an. Decizia bancii centrale de a limita sumele atrase din piata este legata de procesul de apreciere a leului, piata fiind supralichida in moneda nationala.

Orice modificare a dobanzilor practicate de bancile centrale din SUA sau UE sunt vizibile imediat in sistemul bancar din tara noastra.

Daca in cazul celor care au credite in dolari situatia este ceva mai “calma”, avand in vedere ca Fed ar putea chiar sa scada dobanda de baza de la 5,25%, ceea ce a facut ca nivelul dobanzilor aplicate de bancile romanesti sa fie de aproximativ 9%, decizia BCE de a creste dobanda din euro-zona de la 3,25 – 3,50%, masura anticipata deja de unele banci, a adus o crestere a costurilor la creditele in moneda unica. Si aceia care au acceptat credite in franci elvetieni au vazut o crestere a dobanzilor, dupa ce banca centrala din Tara Cantoanelor a urcat, luna trecuta, dobanda la 2%.

Sursa: Curierul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.