Romania si banii UE, necunoscutele persista

Ministerul Finantelor va incepe luna aceasta la Bruxelles negocieri pentru distribuirea finala a fondurilor structurale si de coeziune alocate Romaniei pana in 2013.

Este vorba de aproape 20 de miliarde de euro, bani care se vor imparti pe sapte sectoare, intre care cele mai importante sunt transporturile, agricultura si mediul.

Noutate este ca de acum inainte autoritatile romane vor fi cele care vor lua aproape integral in maini proiectele, fara a mai fi, ca inainte, nevoie de aprobarea Delegatiei Comisiei Europene de la Bucuresti.

Responsabilitatea va creste, asadar; de aceea, Romania a pus la punct un intreg sistem de administrare, in forma de piramida.

La varful lui se vor afla autoritatile de management, in general ministere specializate, cum ar fi Ministerul Agriculturii. Aceste institutii vor avea ultimul cuvant in privinta valabilitatii proiectelor dar vor avea si consultari cu Bruxelles-ul.

Sub ministere se vor afla institutii intermediare – agentiile de plati in agricultura, agentiile de dezvoltare regionale, directii ale ministerelor.

Acestea vor fi prima veriga de contact cu beneficiarii directi: fermieri, organizatii neguvernamentale, primarii, firme si asa mai departe.

Traseul s-a scurtat, spune reprezentantul Societatii Academice Romane, Sorin Ionita, specialist in administratia publica. Exista insa si probleme, avertizeaza el.

„Cazand totul pe ministere, in principiu ar putea merge mai repede, dar nu-i obligatoriu. si, pe de alta parte, intervine si chestiunea coruptiei. Sau nu neaparat a coruptiei – ci a prostiei, fiindca poate exista si prostie necorupta.”

Dincolo de problema coruptiei, e de notat si ca in Romania lipsesc de cele mai multe ori intermediari mai mici dar importanti intre beneficiarii fondurilor europene si autoritati.

Profesorul universitar Iordan Barbulescu a declarat ca autoritatile romane au ignorat ani de zile faptul ca firmele de consultanta sunt putine, bancile care acorda credite lipsesc, deci e greu de obtinut o cofinantare pentru anumite proiecte.

„Am crezut ca orice cetatean trabuie sa faca proiecte. Or asta e gresit. Trebuie sprijinita crearea mai multor unitati specializate” – explica dl Barbulescu.

Sursa: BBC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top