Activitati de „consultanta”, conform CAEN:
– 721 (7210) – Consultanta in domeniul echipamentelor de calcul (hardware);
– 722 (7221, 7222) – Consultanta in furnizarea de programe informatice (software); Editare de programe;
– 741 (7411, 7412, 7413, 7414, 7415) – Activitati juridice, de contabilitate si revizie contabila, consultanta in domeniul fiscal; activitati de studii de piata si de sondaj; consultanta pentru afaceri si management; management al holdingurilor;
– 742 (7420) – Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica legate de acestea.
Ministerul de Finante le-a complicat existenta consultantilor fiscali si microintreprinderilor care realizeaza activitate de consultanta. Si asta pentru ca nici in Codul Fiscal, nici in normele de aplicare a acestuia nu a fost definita activitatea de consultanta.
O conditie de baza pentru ca o firma sa fie considerata microintreprindere si sa beneficieze de regimul fiscal corespunzator (impozit de 2% aplicabil veniturilor), este ca veniturile din consultanta si management sa fie mai mici de 50% din totalul acestora. Daca ar fi sa luam in calcul declaratiile ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, raspunsul trebuie cautat in codurile CAEN.
Spre finele anului trecut, inainte de adoptarea in Guvern a normelor de aplicare a noului Cod Fiscal, Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice, declara: „Consultanta e definita in codurile CAEN. Contribuabilul isi incadreaza un anume tip de activitate intr-un anume cod CAEN. Noi controlam si spunem daca incadrarea e corecta sau nu. Dar ceea ce spuneti dumneavoastra acum eu le voi comunica colegilor mei si, daca ceva se poate imbunatati, vom imbunatati”. Cum dupa respectiva discutie, nici o modificare nu a mai fost operata in norme, deducem ca, din punctul de vedere al Ministerului Finantelor, definirea activitatii de consultanta nu era o necesitate.
Reactia pietei arata ca oficialii MFP s-au inselat. Ionut Zeche, de la firma de avocatura si consultanta fiscala Biris Goran Tax Consulting, spune ca majoritatea clientilor care realizeaza venituri din consultanta au cerut lamuriri dupa aparitia normelor, iar raspunsul sau si al colegilor sai nu a putut fi unul definitiv: „Daca domnul ministru ne indica sa ne raportam la codurile CAEN e foarte bine, numai ca asta, pe de o parte, nu e deocamdata o decizie oficiala, exprimata intr-un document scris, care sa produca efecte juridice. Pe de alta parte, nu toate activitatile de consultanta se regasesc in codurile CAEN. Prin urmare, de pilda, consultanta imobiliara sau consultanta pentru plasamentele de actiuni nu pot fi considerate activitati de consultanta in sensul legii”.
In replica, Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, spune: „Uneori, mergi si pe bunul simt. Daca firmele nu vor fi de acord cu solutiile noastre, pot sa le atace in instanta, iar judecatorii vor decide cine are dreptate, cu masura bunului simt”. Bodu recunoaste ca, astfel, se pune o mare responsabilitate pe umerii magistratilor, dar se apara spunand ca problema claritatii legislatiei nu este in ograda sa: „Sunt foarte multe cazuri de interpretabilitate a legii, intr-un sens sau altul si, ca atare, foarte multe procese pe care le avem cu contribuabilii, iar solutiile difera de la o instanta, la alta. Dar, legile nu le fac eu. Codul Fiscal si normele de aplicare au fost redactate de Minister”.