Aplicarea TVA la dobanda ratei de leasing scumpeste leasingul

Utilizatorii autovehiculelor achizitionate in leasing nu vor cheltui in plus prin preluarea de la finantatori a obligatiei privind plata impozitului, insa aplicarea TVA la dobanda creste pretul contractului de leasing cu 0,6%-3%, la care se adauga costul taxei de prima inmatriculare.

O parte dintre societati efectuau, pana la sfarsitul anului trecut, un decont catre client cu impozitele platite, avand posibilitatea sa nu aplice taxa pe valoare adaugata, potrivit Codului Fiscal. In cazul celor care impuneau TVA la refacturarea impozitelor catre clienti, persoanele fizice erau dezavantajate deoarece nu-si puteau deduce taxa. Pentru aceasta categorie de clienti, costurile se diminueaza usor odata cu plata impozitului de catre utilizatori, prevedere intrata in vigoare de la 1 ianuarie.

“Transferul obligatiei de plata a impozitului de la finantator la utilizator ne ingreuneaza putin activitatea deoarece persoanele care achizitoneaza autovehicule in leasing trebuie sa plateasca intai impozitele aferente, apoi sa vina la compania de leasing si sa faca dovada acestei plati pentru ca noi sa putem inmatricula acele masini”, a afirmat directorul executiv al Motoractive Leasing, Felicia Relenschi.

Singurul cost suplimentar specific leasingului ca modalitate de finantare este reprezentat de aplicarea TVA la dobanda ratei de leasing, pentru contractele incheiate de la 1 ianuarie. Aceasta prevedere introdusa de noul Cod Fiscal va avea ca efect scumpirea produsului de leasing cu un procent cuprins intre 0,6% si 3%, in functie de dobanzile practicate de finantatori, potrivit reprezentantilor companiilor de profil. Contractele de leasing incheiate pana la 31 decembrie 2006 care contin o clauza referitoare la schimbarile legislative aparute pe durata acestuia nu vor fi modificate intrucat orice noutate legislativa in domeniu este aplicata implicit.

De asemenea, taxa pentru prima inmatriculare reprezinta un alt cost semnificativ pentru cei care achizitioneaza autovehicule in sistem leasing.

Reprezentantii companiilor de leasing apreciaza ca introducerea acestei taxe se compenseaza oarecum cu eliminarea accizelor.

Sursa: Agentia Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.