Creditul auto concureaza serios leasingul

Costurile totale ale unui imprumut pentru masina se apropie de finantarile in leasing.

Un credit auto contractat de la o banca din Romania devine mai avantajos decat sistemul de finantare in leasing. In primul rand pentru ca, potrivit ultimelor prevederi fiscale, la leasing TVA se aplica intregii rate lunare, si nu doar principalului, asa cum se intampla pana acum. Din start, pentru leasing rata creste cu 19%, lucru care nu se intampla in cazul creditului bancar.

In al doilea rand, incepand cu acest an, utilizatorul masinii este nevoit sa declare singur automobilul la directiile fiscale si sa achite singur impozitele, chiar daca masina apartine de fapt companiei de leasing.

In al treilea rand, dobanzile practicate de banci pentru astfel de credite incep sa se apropie de cele pentru leasing. O dobanda anuala efectiva de 10% este cu nici 2 procente mai mare decat dobanda practicata de companiile de leasing. Nu in ultimul rind, marele avantaj este ca, pe toata perioada creditului, contractantul este proprietar de drept al automobilului.

Desi reprezinta inca un produs secundar, creditul auto creste, iar un exemplu concludent il reprezinta primele cinci clasate din sistemul bancar romanesc. Dupa primul trimestru, la BCR, BRD, Raiffeisen, UniCredit Tiriac si Banca Transilvania, ponderea creditului auto se situeaza intre 2 si 6% in total active, inregistrand o crestere in medie cu 1% fata de perioada similara a anului trecut.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.