Consultanta decisiva pentru accesul la fonduri europene

Piata de consultanta pentru IMM s-a dezvoltat haotic in Romania, fiind si in prezent relativ dezorganizata pentru ca nu exista inca un organism de acreditare a firmelor de consultanta si a consultantilor independenti.

„Oricine a vrut si-a putut infiinta o firma care sa ofere consultanta in afaceri, chiar daca pregatirea sa nu il recomanda pentru acest gen de activitate. O situatie care insa ar putea lua sfarsit pana la finele acestui an, o data cu infiintarea unui organism independent care se va ocupa de acreditarea firmelor si consultantilor”, afirma Atena Duicu, consultant specializat pe proiecte europene.

Pe de alta parte, pentru a impulsiona patronii romani sa apeleze la astfel de servicii specializate, in curand va incepe derularea unui program denumit Proiectul de Asistenta pentru IMM, derulat de Ministerul Integrarii Europene si Agentia de Dezvoltare a IMM, prin care vor fi cofinantate serviciile de consultanta prin intermediul unor vouchere. Deocamdata se lucreaza la implementarea procedurilor de derulare a proiectului, dar cel mai probabil cofinantarea ii va acoperi intreprinzatorului jumatate din costurile de consultanta.

Consultanta, de regula direct dependenta de modul in care se dezvolta mediul de afaceri, incepe sa fie recunoscuta ca o necesitate si de sectorul IMM. Dupa ce ani de zile a fost accesibila mai ales marile companii, datorita tarifelor greu de suportat, practicate de mogulii consultantei, adica de firmele internationale, in ultimii ani intreprinderile mijlocii si chiar cele de mici dimensiuni apeleaza la acest tip de servicii, mai ales pentru a-si asigura accesul la fondurile de pre-adrerare. Adevaratul boom este asteptat de firmele de consultanta acum, dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, cand vor veni in tara 32 de miliarde de euro pana in 2013.

Este de asteptat o schimbare si la nivelul mentalitatii managerilor de IMM-uri, indusa si de schimbarea metodologiei de accesare a euro-fondurilor. Daca pana acum, managerul roman era atoate-cunoscator, de acum va trebui sa accepte ajutorul, fie si platit scump, al unui consultant specializat.

„Patronii romani cred ca pot face de unii singuri totul, fara a mai fi nevoiti sa bage mana in buzunar”, declara Atena Duicu. Totusi, aceasta mentalitate va suferi transformari profunde o data cu integrarea in UE pentru ca accesarea fondurilor europene va fi pusa sub semnul intrebarii, daca nu se apeleaza la o firma de consultanta.

Spre deosebire de fondurile comunitare de preaderare care finantau afacerea inca din start, noile fonduri structurale vor fi alocate intreprinzatorului numai dupa ce proiectul a fost realizat pe banii lui si pe baza constatarilor din teren. Asa se face ca pentru a primi fondurile nerambursabile acesta va fi nevoit, in cele mai multe cazuri, sa apeleze la imprumuturi bancare, iar pentru aceasta va trebui sa prezinte un business-plan bine documentat. Evident, aici intervine rolul consultantului, care poate deveni chiar hotarator in finantarea afacerii.

Sursa: Camera de Comert de Industrie a Municipiului Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top