Primele cereri de finantare din Fondurile Structurale vor putea fi depuse dupa aprilie 2007

Etapa de programare este in continuare nefinalizata, intarziind data de la care se vor putea depune primele proiecte pentru Fondurile Structurale.

Aceasta depind de o serie de demersuri:

– depunerea pana la sfarsitul lunii ianuarie 2007 a Cadrului Strategic National de Referinta si Programelor Operationale;

– analiza si aprobarea acestor documente de catre Comisie. Nu este obligatoriu ca Programele operationale sa fie aprobate simultan, durata procedurilor depinzand de negocierile desfasurate intre Comisie si autoritatile romane, precum si de calitatea programului si de complexitatea sa. Procesul poate dura maxim 4 luni, conform regulamentelor europene.

In termen de o luna de la aprobarea programelor operationale Comisia va vira din Fondurile structurale (Fondul European de Dezvoltare Regionala-FEDR, Fondul Social European-FSE, Fondul de Coeziune-FC) in Fondul National al Romaniei prima transa de bani. Aceasta este in valoare de adica 22,5% din contributia comunitara la fiecare Program operational. Banii sunt destinati prefinantarii si ajung la beneficiari in momentul in care acestia semneaza contracte de achizitie publica.

Cel tarziu in mai cererile de proiecte isi vor urma cursul normal, conform estimarilor executivului: beneficiarii vor depune cererile de finantare, proiectele vor fi analizate si apoi selectate si aprobate, se vor semna contractele de finantare cu beneficiarii selectati si apoi implementarea propriu-zisa a proiectelor.

Pana la inceputul semestrului doi al lui 2007 cand se vor lansa cererile de proiecte vor fi pregatite si Ghidurile Solicitantului pentru fiecare Program Operational. Aceste ghiduri vor fi elaborate de fiecare Autoritate de Management.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top