Eurostat: crestere economica sustinuta in Romania si Bulgaria

Desi la data aderarii lor la Uniunea Europeana Romania si Bulgaria au un Produs Intern Brut de doar 33% din media europeana, previziunile sunt optimiste deoarece in ultimii ani ambele state s-au inscris pe o traiectorie de crestere economica puternica, arata un studiu Eurostat care foloseste date inregistrate din 1999 pana in 2006.

Ratele de crestere economica ale celor doua state se situeaza mult peste media europeana de 1.9%. Astfel, economia din Romania a inceput sa creasca din 1999 cu o medie anuala de 5.3%, pana in 2006. Totusi aceasta crestere se situeaza sub media celor 10 state noi membre UE, care au aderat in 2004. Doar in anul 2006 cresterea economica a Romaniei s-a situat peste aceasta medie, fiind estimata la 7%. Bulgaria, la randul ei, a inregistrat crestere economica puternica incepand din anul 2000, in 2006 inregistrand o cifra de 5.5%.

In ambele state, cea mai mare crestere s-a inregistrat in productia de bunuri de consum. Studiul Eurostat arata ca si sectorul constructiilor a cunoscut o crestere constanta incepand cu anii 2000-2002, o evolutie contrara celei din vechile state membre UE unde ponderea sectorului constructiilor in economie a scazut constant.

In ceea ce priveste comertul cu amanuntul, studiul Eurostat arata ca Romania a avut o perioada de descrestere a volumului de vanzari, care a durat pana la sfarsitul lui 2002. Dupa acest an, Romania a inregistrat o crestere constanta a comertului cu amanuntul. Spre deosebire de tara noastra, comertul cu amanuntul din Bulgaria a inregistrat o crestere constanta in toti acesti ani.

In ceea ce priveste comertul cu ridicata, indexul cifrei de afaceri a inregistrat o crestere anuala de 14.3% in Bulgaria si de 35.2% in Romania, fata de doar 4.6% in vechile state membre ale UE.

Un alt studiu Eurostat, concentrat asupra economiei de afaceri din cele doua state, compara date din 2004 referitoare la Romania si Bulgaria cu datele din UE25 si arata ca in cele doua state cifra de afaceri a companiilor nu ajunge decat la 0.6, si respectiv 0.3% din cifra europeana.

Astfel, in 2004 in Romania existau aproximativ 400 mii de intreprinderi, care angajau putin peste patru milioane de oameni si care generau o cifra de afaceri de 110 miliarde de euro (0.6% media UE). In Bulgaria economia de afaceri insuma 240 mii intreprinderi, 1.8 milioane de angajati si 52 de miliarde cifra de afaceri (0.3% media UE). Companiile incluse in acest studiu sunt cele din industrie, constructii si servicii non-financiare, si exclud institutiile financiare, agricultura, pescuitul, administratia publica si serviciile non-comerciale ca educatia si sanatatea.

Studiul Eurostat arata ca si structura economiei de afaceri este foarte diferita in Romania si Bulgaria fata de statele UE25. Spre exemplu, in cele doua noi state membre industria textila ocupa 10% din forta de munca, ceea ce inseamna de cinci ori mai mult ca in UE25. Alte domenii in care sunt implicati mult mai multi lucratori romani si bulgari fata de cei din statele vechi membre UE sunt mineritul, productia de energie, sau distributia de electricitate, gaz, sau apa calda.

Sursa: Eurostat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top