Utilizarea parteneriatelor public-private este esentiala pentru strategiile post-aderare

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera inacceptabila aparenta competitie in care s-au angajat diferitele forte politice in a anunta viitoarea strategie de dezvoltare a Romaniei denumita „strategie post aderare”.

„Schitele acestor strategii sunt doar simple declaratii de intentii, fara fundamentari, evaluari de resurse si mecanisme de stimulare si coordonare a actiunii la nivelul local si national sau la nivelul mediului de afaceri”, afirma Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei.

Indiferent de initiator, din viitoarea „strategie” lipseste componenta implicarii capitalului privat, a parteneriatelor public-private, ca procedura eficienta pentru rezolvarea unor probleme sectoriale de mare importanta atat pentru mediul de afaceri, cat si pentru cetateni. „In conditiile unor resurse financiare limitate, utilizarea parteneriatelor public-private este esentiala fiind inacceptabila excluderea acestei actiuni din viitoarea strategie” subliniaza AOAR.

Oamenii de afaceri cer Guvernului sa includa in activitatea autoritatilor de management si a ministerelor inventarierea.

In vederea elaborarii unei strategii bine documentate, AOAR cere organizarea unor dezbateri publice autentice, documentate, in care participantii sa aiba acces pentru a expune propuneri de actiuni concrete, insotite de evaluari privind impactul asupra economiei Romaniei. Trebuie excluse „dezbaterile” sterile, politicianiste sau de afirmare a unor idei generale lipsite de realism, lansate cu scopuri electorale sau populiste.

AOAR crede ca este necesar ca Romania sa realizeze in urmatorii 7-10 ani minimum 1.000 km autostrazi (promovarea parteneriatelor public-private si a concesiunilor), sa se extinda reteaua de drumuri nationale modernizate, dublate de drumuri rurale, pentru toate localitatile de peste 1.000 locuitori, conectarea localitatilor cu minim 1.000 locuitori la mijloace de comunicare (inclusiv platforme), accesul la internet pana la nivelul de comuna.

De asemenea, AOAR solicita dezvoltarea retelei de creditare a populatiei pana la nivel de comuna, internationalizarea activitatii a minim 1.000 firme din categoria IMM-urilor ceea ce ar contribui la reducerea deficitului comercial. Alte masuri pe care Asociatia le considera benefice si necesare intr-o strategie care sa isi merite numele vizeaza reducerea dependentei Romaniei de importurile de produse agroalimentare si valorificarea potentialului de productie autohton (contributie importanta la reducerea deficitului comercial), identificarea si preluarea in productie autohtona a unor produse sau tehnologii noi, rezultate din activitatea de cercetare-dezvoltare.

Strategia energetica a Romaniei trebuie discutata cu reprezentantii mediului de afaceri, sustine in continuare Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania.

AOAR cere Guvernului si, in mod deosebit, Ministerului Economiei si Comertului sa definitiveze strategia nationala in domeniul energiei, centrata pe obiectivele anuntate de Comisia Europeana in documentele date publicitatii in data de 10 ianuarie 2007.

Printr-un document de pozitie transmis la redactie, AOAR mentioneaza ca a cerut constant in anul 2006 schimbarea radicala a conceptiei energetice promovate de Guvern, subliniind importanta unui plan de actiuni. Gandit in perspectiva anului 2020, planul de actiune al Guvernului Romaniei trebuie sa contribuie la reducerea dependentei tarii de importurile de resurse energetice, ca masura de asigurare a securitatii nationale. In aceasta ordine de idei, este nevoie de lansarea unor politici coerente in cercetarea-dezvoltarea de noi surse alternative de energie si parasirea pozitiei comode oferite de capacitatile hidroenergetice ale Romaniei care s-au dovedit vulnerabile in anii secetosi.

Cristian Parvan, secretar general al AOAR apreciaza ca strategia energetica a Romaniei trebuie sa sustina cercetarile in domeniul utilizarii pilelor de hidrogen, promovarea utilizarii autovehiculelor cu sisteme duble de alimentare. De asemenea, oamenii de afaceri romani din cadrul AOAR sustin valorificarea rationala si consecventa, a potentialului oferit de resursele de biomasa, avantaj recunoscut de documentele Uniunii Europene.

Agentiile ANRE si ANRGN trebuie sa-si asume rolul de specialisti in a verifica temeinicia cererilor de crestere a preturilor la energie electrica si gaze si sa inceteze a anunta si justifica noi mariri de preturi chiar inainte ca acestea sa fie solicitate de producatori, asa cum este cazul anuntului facut privind cresterea pretului energiei electrice ca urmare a posibilitatii ca anul 2007 sa fie un an secetos.

AOAR cere ca viitoarea strategie energetica a Romaniei sa fie supusa discutiei cu reprezentantii mediului de afaceri in perspectiva formularii pozitiei pe care Romania, ca stat membru al UE, o va sustine la reuniunea ministrilor si sefilor de stat in martie 2007. Cu aceasta ocazie urmeaza a fi aprobata Strategia Energetica la nivelul UE.

AOAR subliniaza inca o data ca energia reprezinta un element de siguranta nationala, vital pentru buna functionare a mediului de afaceri ca si pentru viata cotidiana a cetatenilor.

Sursa: Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top