Ministerul Administratiei si Internelor a primit prima transa din Facilitatea Schengen

Ministerul Administratiei si Internelor a primit prima transa lunara din Facilitatea Schengen, finantare nerambursabila destinata modernizarii tehnice si institutionale in vederea aderarii la Spatiul Schengen.

Valoarea totala a Facilitatii Schengen este de circa 560 de milioane de euro.

Valoarea primei transe este de peste 23 de milioane de euro, reprezintand a 12-a parte din suma prevazuta pentru anul in curs. Uniunea Europeana va aloca in continuare, lunar, aceste fonduri, urmand ca Ministerul Administratiei si Internelor sa transmita Comisiei, pana la sfarsitul lunii martie, proiectele propuse pentru finantare.

In prezent, experti ai institutiilor si ministerelor cu atributii in pregatirea pentru aderarea la spatiul Schengen elaboreaza Programul indicativ, document ce va contine toate propunerile de proiecte ce vor asigura crearea Sistemului Informatic SIS II. Acest program urmeaza sa fie transmis Comisiei Europene in vederea aprobarii.

Facilitatea Schengen va constitui cea mai consistenta sursa de finantare a Sistemului Integrat de Securizare a Frontierei, prevazut a fi realizat in mai multe etape pana in 2012, dar va fi utilizata si pentru proiectele de modernizare si dezvoltare a sistemelor IT&C ale Politiei Romane, sau ale altor institutii.

O parte importanta din aceasta finantare nerambursabila va fi utilizata pentru realizarea Sistemului de Informatii Schengen (SIS II), crucial pentru aplicarea acordului Schengen intre statele membre. Din ratiuni economice si de eficienta, Romania a decis crearea de la inceput a sistemului SIS II si nu “SIS one4all”, sistem dezvoltat in prezent in statele membre care au aderat la Uniunea Europeana in 2004.

Acest sistem constituie o retea informatica performanta prin intermediul careia orice sectie de politie sau agent consular dintr-un stat Schengen poate accesa in orice moment informatii despre persoane, vehicule sau bunuri care au fost pierdute sau furate. Sistemul este operational prin constituirea unei retele la nivel national (N-SIS), prin crearea Sistemului Informatic National de Semnalari (SINS), conectata la sistemul central al Uniunii Europene(C-SIS).

Potrivit ministrului Vasile Blaga, Facilitatea Schengen constituie un sprijin important pentru autoritatile romane in vederea pregatirii si adoptarii masurilor necesare eliminarii controalelor la frontierele interne ale Uniunii, prevazuta a avea loc in 2012.

Aderarea la spatiul Schengen presupune eliminarea controlului la frontierele interne, pe de o parte, si intarirea controlului la frontierele externe, pe de alta parte. Romania trebuie sa exploateze cat mai bine resursele puse la dispozitie de Uniunea Europeana in vederea atingerii acestui obiectiv, pentru ca ne revine sarcina de a asigura nu doar securitatea noastra, ci a celor aproape 500 de milioane de europeni, a aratat ministrul Administratiei si Internelor.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.