A inceput cursa pentru banii UE

Societatile din domeniul consultantei au inceput deja sa lucreze la proiecte, cu toate ca nu se stie exact cand vor veni primele fonduri UE.

Firmele care realizeaza proiecte pentru obtinerea de finantari de la Uniunea Europeana lucreaza deja. Asta in conditiile in care nu se stie data la care vor incepe sa intre in tara banii de la UE, cele mai optimiste previziuni fiind pentru sfarsitul acestui an.

Dupa cum sustin reprezentantii firmelor de consultanta, clientii au inceput deja sa apara, mai ales pentru a-si deschide pensiuni si pentru a achizitiona utilaje farmaceutice, electronice sau pentru industria alimentara.

“Ne-au contactat mai multi agenti economici cu care am colaborat si anii trecuti. Desi nu avem inca date certe despre organizarea pe masuri a fondurilor ce vor veni de la Uniunea Europeana, am inceput sa lucram la documentatia tehnica pentru ca, atunci cand se vor depune proiecte, sa fim cat mai aproape de obtinerea autorizatiei de constructii”, a explicat Dan Ganciu, consultant la firmei Relians.

Comisionul perceput de firmele de proiectare porneste de la 2-3% si poate ajunge la 10%, atunci cand este necesar si un plan de constructii. In general, clientii platesc 25% din comision in momentul incheierii contractului, 25% la depunerea proiectului si 50% la obtinerea finantarii. “In cazul proiectelor pentru obtinerea de fonduri de preaderare percepeam in medie un comision de 1.000 – 1.500 de euro la proiecte in valoare de aproximativ 100.000 de euro, dar clientul ajungea sa plateasca si 2000 de euro, cand apelam la un arhitect. 30% din comision se plateste la semnarea contractului, iar restul se negociaza in functie de evolutia proiectului”, a argumentat Bogdan Baianu, administrator al societatii BMG Euroexpert.

Patronii de firme de proiectare nu se asteapta la mari schimbari in ceea ce priveste alocarea fondurilor pe agricultura, dar cred ca sumele pentru dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii vor ajunge pana la 18% din totalul fondurilor alocate. “Din experienta anilor trecuti se poate spune ca in multe situatii primul venit este si primul servit. De aceea conteaza foarte mult ca investitorul sa aiba un plan de afaceri foarte bine stabilit si sa aiba un proiect intocmit realist, in functie de potentialul zonei, de factorii de risc”, a spus Cristian Damian, director regional al Relians.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.