Premierul incurajeaza autoritatile locale in elaborarea de proiecte finantabile

Autoritatile locale trebuie sa se concentreze pe elaborarea si implementarea de proiecte finantabile din fonduri europene, le-a spus primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu reprezentantilor administratiei judetului Calarasi, in timpul vizitei pe care a facut-o in acest judet.

“In viitor, veti vedea ca zonele tarii se vor dezvolta diferit, in functie de priceperea autoritatilor locale si a oamenilor de a elabora si de a implementa proiecte”, a subliniat primul-ministru Tariceanu. El le-a recomandat reprezentantilor administratiei sa isi constituie o autoritate specializata pentru proiecte la nivelul autoritatilor locale, astfel incat sa aiba capacitatea de a absorbi fondurile.

“Cele peste 31 de miliarde de euro care vor intra in Romania sunt destinate in primul rand autoritatilor locale, pentru a fi investite in proiecte de dezvoltare”, a adaugat premierul. De asemenea, primul-ministru a subliniat ca autoritatile locale trebuie sa investeasca in infrastructura pentru a atrage investitii pe plan local. El a amintit ca anul acesta mai mult de 7 procente din PIB sunt alocate investitiilor.

De asemenea, Tariceanu a reamintit programul guvernamental “Poduri si podete”, pe care l-a calificat drept un succes, program destinat proiectelor de investitii in infrastructura rurala.

Deoarece au fost multe autoritati locale care au depus proiecte viabile in cadrul acestui program, guvernul a marit suma alocata pana la 30 de milioane de lei si a extins perioada sa de aplicare pana in 2009.

Primul-ministru le-a mai spus reprezentantilor locali prezenti la intalnirea de la Calarasi ca o alta directie importanta de investitii trebuie sa fie domeniul educatiei. “Tarile dezvoltate din lume nu sunt cele mai bogate in resurse naturale, ci cele care folosesc inteligenta umana. Daca Romania va merge pe acest drum, va face fata competitiei cu tarile europene”, a adaugat seful executivului.

Sursa: Administratie Publica.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.