Pe 17 ianuarie, la ceainaria Carturesti a avut loc lansarea volumului „De ce vedem filme” de Alex Leo Serban. Ultima aparitie Polirom cuprinde 526 de articole scrise in ultimii 16 ani de catre cunoscutul critic de film. La lansare au fost prezenti regizorii Cristi Puiu, Tudor Giurgiu, Cornel Porumboiu si Radu Muntean care au avut misiunea de a critica ei de data aceasta cartea nou lansata.
A doua parte a evenimentului a fost o continuare a scandalului finantarilor Centrului National al Cinematografiei inceput pe data de 8 ianuarie de catre Cristi Puiu. In urma concursului organizat de CNC in perioada octombrie – decembrie 2006, 41 de filme vor fi finantate cu o suma totala de 28 de milioane de lei, alte opt proiecte aflate intr-o faza incipienta primind credite de dezvoltare in valoare de 168.294 lei. Cel mai mare credit de 1,8 milioane lei a fost obtinut de Sergiu Nicolaescu pentru un lungmetraj de fictiune intitulat „Supravietuitorul”. Printre cei care au obtinut finantare CNC s-au numarat si Catalin Mitulescu, Radu Muntean, Cristian Mungiu, Serban Marinescu, Tudor Giurgiu, Adrian Popovici, Alexa Visarion, Marius Th. Barna, Ioan Ionescu, Radu Nicoara, Catalin Saizescu, Napoleon Helmis si Alexandru Maftei.
Istoria din 2004 se repeta, iar regizorul Cristi Puiu s-a aflat din nou pe lista perdantilor. In urma contestatiei de la vremea respectiva, Puiu a reusit sa obtina finantare si sa realizeze lungmetrajul „Moartea domnului Lazarescu”. „In 2004 mi-am luat un megaperdaf din partea presei pentru ca am acceptat banii de la CNC, insa am considerat ca cel mai bun lucru pe care trebuie sa-l fac este sa fac filmul”, a declarat regizorul.
„Acum am renuntat la CNC considerand ca acesta este singurul mod prin care poate fi subminat regulamentul de concurs”. Succesul obtinut de „Moartea domnului Lazarescu” in intreaga lume si capitalul de imagine adus Romaniei sunt incontestabile. Toti cei prezenti au fost de acord cu faptul ca este inadmisibil ca un regizor care si-a dovedit valoarea sa nu primeasca in continuare finantare pentru filmele sale.
Rezultatele ultimului concurs au fost contestate de mai multi regizori, producatori si critici de film care cer schimbarea regulamentului pentru concursul CNC si inventarierea cazurilor de „finantare clientelara” a unor filme realizate dupa 1998, dar „in special dupa 2001”.
15 critici de film printre care Alex Leo Serban, Laurentiu Bratan, Mihai Chirilov, Valerian Sava si Andrei Gorzo au trimis ministrului culturii, Adrian Iorgulescu, o scrisoare deschisa in care cer cercetarea conditiilor „in care au avut multiple castiguri de cauza in palmares persoanele si firmele pare-se pendinte de consiliera de resort din ministerul Culturii, Cornelia Palos, si de directorul general de la CNC, Eugen Serbanescu”.
Cererea regizorilor de criticilor de film de a se organiza un audit la CNC este cat se poate de legitima in conditiile in care Centrul finanteaza de ani buni filme de care nu a auzit nimeni, care nici macar nu s-au difuzat in Romania si care nu au adus in salile de cinema nici macar 500 de spectatori.