Banii UE stau pe la usile primarilor

Angajatii primariilor nu stiu sa intocmeasca documentatia necesara cu care sa obtina finantare europeana pentru proiecte.

Desi pot beneficia de fonduri UE nerambursabile pentru a-si reabilita reteaua de apa, a-si construi gropi de gunoi europene sau pentru a-si reabilita infrastructura rutiera din localitate, majoritatea primariilor nu pot lua banii din cauza ca nu au intocmit proiecte.

Motivul: functionarii din birourile de integrare europeana ale primariilor nu se pricep sa faca
proiecte pentru a atrage fonduri UE.

“De anul acesta, fiecare oras se va dezvolta in functie de capacitatea municipalitatii de a atrage fonduri si de a se gospodari singura. Cei care
nu vor fi capabili risca sa ramana fara fonduri, ceea ce ii va pune in imposibilitatea de a mai functiona. Totodata, edilii lenesi vor fi sanctionati de alegatori”, crede Mircea Nicu Toader, secretar de stat in cadrul Ministerului Administratiei.

Foarte putine orase au luat bani pana acum. In Alba-Iulia, in urma reabilitarii retelei de apa, pierderile s-au redus cu 55%, potrivit lui Zoe Bora, directorul Departamentului integrare din cadrul Primariei Alba-Iulia.

De asemenea, Consiliul Local Bacau isi va moderniza si reabilita punctele termice, mai multe strazi, dar si cateva blocuri cu ajutorul a 31 de milioane de euro, fonduri structurale de la UE.

Si primaria din Tirgu-Mures isi va inlocui o parte din reteaua de apa a orasului cu ajutorul fondurilor structurale. Astfel, angajatii Biroului de integrare au trimis la Bruxelles un proiect pe baza caruia au primit 15,5 milioane de euro.

Primariile Capitalei nu au accesat nici un euro. “Nu am castigat nici un proiect pe mediu. Cand am venit la primarie, am gasit un Departament de integrare care nu facuse nici un proiect. Era asa, de forma. De un an si
ceva ii tot scolarizam, dar nimic, desi in Bucuresti situatia este dezastruoasa, incepand de la canalizare, epurare, poluare si pana la apa potabila”, declara Ion Daceanu, directorul Departamentului de utilitati
publice al Primariei Sectorului 1. La fel sta situatia si in celelalte sectoare ale Capitalei.

“Avem documentatie depusa pe colectarea selectiva a deseurilor”, a declarat si Neculai Ontanu, primarul sectorului 2. La sectorul 3 nu exista absolut
nimic. “Nu avem depus, nici nu avem pe masa de lucru vreun proiect in acest moment”, potrivit reprezentantilor Primariei Sectorului 3.

Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, se gandeste abia acum sa-si uneasca fortele cu primarul din Ilfov, pentru a elabora proiecte.

Primaria condusa de Emil Boc nu are nici un proiect in lucru nici pe componenta de mediu, nici de transporturi. Edilii din judetul Cluj spun ca nu se pot concentra pe accesarea fondurilor europene pe motiv ca au salarii prea mici.

Si primariile din Craiova, Iasi si Brasov stau prost. “Avem niste fise de proiecte pe care le vom elabora si le vom depune”, potrivit raspunsului primit de la Primaria Brasov.

Pe de alta parte, in primariile din Iasi si Craiova nu exista nici macar un proiect in lucru.

Anul trecut, Institutul National de Administratie a organizat programe de perfectionare pentru angajatii primariilor care se ocupa de elaborarea de proiecte. “La cele sapte cursuri organizate anul trecut au participat aproximativ 250 de functionari”, ne-a declarat Florina Badea, purtatorul de cuvant al Institutului.

Potrivit autoritatilor centrale, edilii vor trebui sa isi puna oamenii pe treaba, daca nu vor sa ramana fara bani pentru dezvoltarea localitatilor. “In plus, modernizarea retelelor de utilitati, dar si a infrastructurii rutiere va creste economia orasului”, a explicat Mircea Nicu Toader.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.