Consultanta gratuita pentru producatorii agricoli care vor sa-si modernizeze fermele cu fonduri UE

Producatorii agricoli care vor sa obtina fonduri UE pentru modernizarea fermelor vor putea fi consiliati gratuit pentru intocmirea proiectului de obtinere a finantarii, a declarat Cornelia Harabagiu, director in cadrul Ministerului Agriculturii.

„Ministerul va selecta mai multe companii de consultanta, in baza unor criterii precum experienta firmelor, cu care va incheia contracte. Proprietarii de ferme isi vor alege din lista intocmita de minister un consultant, iar apoi vor deconta costurile de consiliere, in cadrul proiectului de finantare pe care l-au depus. De aceasta facilitate vor beneficia si proprietarii de paduri”, a precizat Harabagiu, directorul Directiei de Dezvoltare Rurala din cadrul ministerului.

Facilitatea este disponibila pentru obtinerea finantarii oricarui tip de investitii care vizeaza modernizarea fermelor si este cuprinsa in Planul National de Dezvoltare Rurala.

„Potrivit tratatului de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana, aceasta masura poate fi utilizata pana in 2010 atat in cazul fermelor de subzistenta, cat si al celor comerciale. Nu am finalizat insa detaliile acestei masuri”, a spus Harabagiu.

Pentru aceast proiect ar putea fi alocati circa 50 de milioane euro, in 2007-2010, 80% din sume reprezentand fonduri europene, iar restul de 20% finantari de la bugetul de stat. Plafonul maxim pentru fiecare beneficiar, propus de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), este de 4.500 euro.

Consultanta acordata producatorilor va presupune intocmirea unor planuri de afaceri, studii de fezabilitate, dar si analize privind posibilitatea de obtinere a unui credit pentru cofinantarea investitiei.

Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) ar putea fi finalizat pana in luna martie a acestui an, pentru a fi trimis spre aprobare la Comisia Europeana. Dupa transmiterea PNDR catre Executivul european, producatorii pot incepe sa depuna proiecte de finantare la agentiile de plati in agricultura. Sumele alocate de UE dezvoltarii rurale din Romania provin din Fondul European pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si se ridica la circa opt miliarde euro, in perioada 2007-2013.

Absorbtia acestor fonduri va fi similara cu desfasurarea programului SAPARD, firmele depunand proiecte in cadrul unor categorii denumite masuri, prevazute in PNDR.

Sursa: Agentia Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top