Maricel Popa si Dan Stratan se judeca pentru 45.000 de euro

Unul voia contracte celalalt pretindea ca le putea obtine, contra unui comision. S-au intalnit, s-au inteles si totul parea perfect. Dupa 10 luni, milionarii Maricel Popa si Dan Iulian Stratan se afla in proces.

Lobby-istul Dan Stratan l-a convins pe Maricel Popa ca-i poate face rost de contracte importante in domeniul constructiilor de drumuri. Firma lui Popa, ALDP, a mers pe mana consultantului in martie anul trecut. Contractul s-a facut cu Finera Consult, firma fiului lui Stratan, Iulian Matei, care are doar 21 de ani. Finera detine insa actiuni la firma-mama, Romcapital Invest, care a avut in 2005 un profit net de 4 milioane de euro.

Contractul trebuia sa se deruleze pe 12 luni, iar sumele la care se obliga Maricel Popa sunt enorme: 15.000 de euro /luna in primul trimestru, iar apoi cate 20.000 de euro lunar, fara TVA.

Patronul ALDP a realizat abia in iunie la ce sume s-a angajat, cand a vazut prima factura: 45.000 de euro. Atasate, cinci pagini cu activitatile prestate de Finera, adica insiruirea unor intalniri ale lui Stratan, sau ale angajatilor lui, cu cateva autoritati publice sau cu reprezentanti ai unor firme.

ALDP sustine ca Stratan nu si-a indeplinit obiectivele din contract: promovarea societatii de drumuri in fata Guvernului Romaniei, asistenta in obtinerea unor finantari, gasirea de comenzi, in ansamblu, “promovarea ALDP in cercurile importante de afaceri” – fraza cheie in dosarul de la Tribunal.

Strict tehnic, firma lui Maricel reclama si faptul ca Finera n-a prezentat situatia exacta a cheltuielilor, cu deconturi si ordine de deplasare, cum scrie la carte, si in concluzie, a cerut rezilierea contractului si scutirea de orice plata.

Popa explica motivele supararii: “Planul era cu totul altul decat ce s-a realizat. Trebuia sa obtin subcontractari de la companii internationale care detin contracte mari in Romania. Or, domnul Stratan ma promova la Primaria Iasi sau la Consiliul Judetean, unde puteam sa ma duc si singur. Sper ca, pana la urma, sa ajungem la o solutie amiabila”.

Nu erau prea mari sumele pe care se arata dispus sa, le achite Maricel Popa, raportate la perioada cumplita traversata de firmele sale in 2006? “Daca obtineam lucrari mari, costurile se justificau. Asa insa…”.

Ce are de spus consultantul financiar? “Nu comentez, eu stiu de la avocatii care se ocupa de proces ca atitudinea domnului Popa fata de acest litigiu s-a schimbat”, spune Dan Stratan.

Pornind de la aceasta situatie, se explica si un alt litigiu jenant din Iasi. Red Point, firma lui Bogdan Solcanu cumparata intre timp de Dan Stratan, avea o datorie de aproape 10.000 de euro catre CF Moldova, inca de prin 2003.

Societatea de constructii a dat in judecata Red Point, cerand banii. in realitate, Stratan nu vrea sa plateasca pentru ca e convins ca CF Moldova este a lui. Popa, considerand ca si el are bani de primit de la patronul Tehnotonului.

In realitate, Popa e doar cu numele actionar majoritar la CF Moldova, el nereusind, nici dupa un an si jumatate sa semneze contractul social cu sindicatul de la societatea de drumuri, acest subiect fiind unul din marile mistere ale lumii de afaceri iesene din ultimii ani. Practic, Maricel Popa nu are nici o influenta in acest moment la CF Moldova.

Consultantul financiar a avut conflicte si cu un alt mare milionar al lasului: Danut Prisecariu. Red Point, firma de solutii IT detinuta de Stratan, a dat in judecata postul lui Danut, TELE M, cerand daune de 1 leu si difuzarea unui drept la replica. Motivul? Modul in care TELE M a prezentat licitatia pentru informatizarea Primariei, material in care imaginea Red Point ar fi fost afectata.

Consultantul l-a prezentat pe Maricel Popa urmatoarelor institutii si firme: Primaria lasi – pentru soseaua de centura, Primaria Bacau, Administratia Nationala a Drumurilor, Consiliul Judetean lasi, SNCFR, Swietelsky, Guris, Odebrecht sau Balfour Beatty. Iar Maricel Popa nu s-a ales cu nici un contract.

Sursa: Ieseanul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.