MIE semneaza Acordul Cadru cu Agentiile de Dezvoltare Regionala

Anca Daniela Boagiu, ministrul integrarii europene, a semnat Acordul Cadru privind implementarea Programului Operational Regional 2007-2013 in Romania, prin care Ministerul Integrarii Europene, in calitate de Autoritate de Management deleaga atributii catre Agentiile pentru Dezvoltare Regionala (ADR Nord-Est, ADR Sud-Est, ADR Sud Muntenia, ADR Sud-Vest, ADR Nord-Vest, ADR Centru si ADR Bucuresti-Ilfov), in calitate de Organisme Intermediare, in scopul implementarii Programului Operational Regional.

Prin acest document, Agentiile pentru Dezvoltare Regionala, in calitate de Organisme Intermediare, vor prelua unele atributii privind gestionarea fondurilor alocate prin Programul Operational Regional, la nivel regional, iar Ministerul Integrarii Europene, ca autoritate de management, va asigura monitorizarea si controlul atributiilor delegate, in vederea implementarii Programului. Acest acord a fost semnat, totodata, si de catre toti presedintii Consiliilor de Dezvoltare Regionala.

Acordul Cadru reprezinta documentul incheiat intre Ministerul Integrarii Europene (MIE), in calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Regional si Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR), in calitate de Organism Intermediar, care stabileste cadrul general de implementare a Programului Operational Regional 2007 – 2013 in Romania, la nivel regional.

Acest Acord prezinta responsabilitatile si atributiile Autoritatii de Management (AM) si a Organismelor Intermediare (OI), in vederea implementarii Programului Operational Regional si va fi incheiat pentru o perioada de 10 ani, care va acoperi perioada de implementare a Programului, pana la inchiderea oficiala a acestuia.

In acest context, trebuie precizat faptul ca se vor delega o serie de atributii catre nivelul regional, cu un impact major asupra absorbtiei fondurilor structurale in regiunile de dezvoltare din Romania. Printre principalele atributii delegate se numara: informare, publicitate si help-desk (punct de informare si sprijin pentru solicitanti si beneficiari); dezvoltarea portofoliului de proiecte; participarea in procesul de evaluare si selectie a proiectelor, semnarea contractelor cu beneficiarii; monitorizarea, si verificarea implementarii proiectelor finantate prin POR 2007-2013.

Ministerul Integrarii Europene incheie procesul de descentralizare, prin delegarea responsabilitatilor de management al fondurilor catre Agentiile pentru Dezvoltare Regionala si Consiliile de Dezvoltare Regionala reprezentand judetele si regiunile Romaniei. Se pune, astfel, temelia construirii regiunilor de dezvoltare ca unitati administrative si nu doar ca unitati statistice.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.