Banii UE nu ajung la tara

Fermierii mai au mult pana sa primeasca ceva bani de la UE. Proiectele de dezvoltare rurala vor fi finantate numai dupa ce autoritatile vor finaliza Planul National.

Intrucat responsabilii Ministerului Agriculturii nu au reusit inca sa elaboreze Planul National de Dezvoltare Rurala, banii de la Uniunea Europeana nu vor ajunge prea curand in Romania. Abia peste doua saptamani ministerul va trimite la Bruxelles Planul National Strategic (PNS), care este insa doar un document preliminar. Planul de baza -PNDR – va ajunge la Comisia Europeana cel mai probabil in luna aprilie.

“Din acel moment, Comisia are la dispozitie sase luni pentru a-si da avizul”, a spus ministrul Agriculturii, Dan Motreanu. Daca PNS a fost modificat de patru ori de specialistii de la Bruxelles, este de asteptat ca si PNDR sa sufere unele imbunatatiri. In cazul celorlalte state candidate, Comisia si-a dat acceptul la sase luni dupa ce a primit documentul.

Problema este ca, din cauza intarzierii in elaborarea Planului, exista pericolul ca banii destinati Romaniei pentru 2007 sa nu fie accesati, si in consecinta pot fi pierduti. Fondurile sunt acordate pe baza unor proiecte, dar pentru ca nu exista documentul care sa stipuleze care sunt domeniile pentru care pot fi accesati banii (PNDR), nimeni nu poate elabora proiecte. “Chiar daca nu se pune problema ca banii sa fie cheltuiti in acest an, trebuie ca fondurile sa fie angajate pana la finalul lui 2007”, a spus directorul Directiei Programe de Dezvoltare Rurala a Comisiei Europene, Jose Manuel Sousa Uva.

Responsabilii Ministerului Agriculturii s-au gandit sa incerce o stratagema care insa este cam riscanta. Ei vor sa primeasca proiecte inainte de aprobarea Planului, dar in acest caz UE nu da bani decat daca proiectul va fi conform PNDR acceptat de ei. “Guvernul are posibilitatea sa primeasca proiecte, dar acestea vor putea fi finantate doar cu fonduri nationale, nu europene. Nu vom cofinanta nimic inainte de aprobarea Comisiei”, a spus Sousa Uva.

Pana cand autoritatile vor reusi sa finalizeze documentul, oamenii trebuie sa se inarmeze cu rabdare. “In acest moment, fermierii trebuie sa astepte sa fie informati de specialistii Agentiilor de Plati ca pot depune proiecte. La inceput, cei interesati se pot orienta catre masurile care au fost finantate si prin Programul SAPARD pentru ca vor semana oarecum conditiile, dar acestea sunt doar opt din cele 25 de masuri ale PNDR-ului”, a spus Dacian Ciolos, consilier al ministrului Motreanu.

Pentru aceasta insa, mai este de rezolvat o problema: acreditarea Agentiilor de Plati fara de care nu pot fi accesate fondurile. Desi Comisia Europeana a atras atentia asupra acestui lucru, acordandu-ne un stegulet rosu in Raportul de tara din mai 2006, deocamdata conducerea Ministerului Agriculturii nu are o estimare a momentului acreditarii.

In perioada 2007-2013 vor veni de la UE pentru proiectele de dezvoltare rurala 7,5 miliarde de euro, din care in primii doi ani vor fi alocate 2,4 miliarde de euro. Anul acesta trebuie depuse proiecte pentru 600 de milioane de euro, bani ce pot fi cheltuiti pana in 2009.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.