Programul Operational Sectorial MEDIU a fost aprobat de Guvern

Programul Operational Sectorial (POS) Mediu a fost aprobat de Guvernul Romaniei pe 31.01.2007 si a fost trimis spre aprobare, in varianta finala, Comisiei Europene.

POS Mediu continua programele de dezvoltare a infrastructurii de mediu din perioada de pre-aderare (PHARE, ISPA si SAPARD), prin finantare din fonduri structurale si fondul de coeziune. POS Mediu se bazeaza pe obiectivele si prioritatile politicilor de mediu ale Uniunii Europene, reflectand atat obligatiile internationale ale Romaniei, cat si interesele specifice nationale.

In calitate de Autoritate de Management pentru POS Mediu, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor este responsabil cu managementul, implementarea si gestionarea asistentei financiare alocate acestui program.

Programul acopera perioada de programare 2007-2013, dar obiectivele sale urmaresc nevoile de dezvoltare ale Romaniei dupa anul 2013, prin realizarea de investitii ce pun bazele dezvoltarii durabile in infrastructura de mediu.

POS Mediu prevede investitii in urmatoarele sectoare:

– Apa potabila si canalizare: extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata;

– Deseuri: dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate;

– Termoficare: reabilitarea sistemelor municipale de termoficare in zonele cele mai poluate;

– Protectia naturii: implementarea de sisteme adecvate de management pentru protectia naturii;

– Dezastre naturale: dezvoltarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale in zonele cele mai expuse la risc;

– Asistenta tehnica.

Principalii beneficiari ai POS Mediu sunt autoritatile locale, pentru primele 4 sectoare de interventie si Administratia Nationala „Apele Romane” pentru dezvoltarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale.

Bugetul total al POS Mediu este estimat la 5,5 miliarde Euro, din care 4,5 miliarde Euro reprezinta finantare nerambursabila a Uniunii Europene si peste 1 miliard Euro reprezinta contributia nationala. Sursele comunitare sunt asigurate din Fondul de Coeziune si Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Pentru o cat mai buna absorbtie a fondurilor post-aderare, MMGA a pregatit un portofoliu de proiecte corespunzator, care sa asigure utilizarea integrala a resurselor financiare care vor fi disponibile prin intermediul fondurilor post-aderare. Astfel, prin asistente tehnice PHARE, ISPA sau prin credite externe se afla in pregatire un numar aproximativ 50 de proiecte in sectoarele apa si deseuri, valoarea totala a investitiilor fiind de aproximativ 3 miliarde de euro.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top