INA, controlat la programe PHARE de 13 milioane euro

Trei programe PHARE derulate de Institutul National de Administratie (INA), in valoare de peste 13 milioane de euro, sunt anchetate de Departamentul pentru Lupta Antifrauda.

Sesizarea s-a facut in urma unui control dispus de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Corpul de Control de la MAI acuza fraude ale fostilor directori generali de la INA. S-a cerut anchetarea directorilor, dar Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti a pasat dosarul penal la o sectie de politie din Capitala.

Corpul de Control al ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a facut anul trecut un control la INA, unde a descoperit o serie de fraude financiare. Printre cei acuzati de jefuirea bugetului INA figureaza fostii directori generali Pavel Nastase (august 2002-ianuarie 2005), Viorel Coifan (februarie-septembrie 2005) si Adrian Badila (17 septembrie 2005-20 iunie 2006).

In perioada controlata, directorii adjuncti ai INA erau Verginia Vedinas, Ani Matei si Bogdan Draghici. Ultimul, Bogdan Draghici, a denuntat jaful de la INA inca din 2005, cand a fost si inlocuit din functie. Atunci el a facut mai multe plangeri penale, atat impotriva directorului general INA, Pavel Nastase, cat si impotriva adjunctilor Verginia Vedinas, fost senator PRM si profesor universitar la Facultatea de Drept, si Ani Matei, fost secretar al CC al UTC si actual profesor la SNSPA. Ex-directorii adjuncti Vedinas si Matei nu sunt incriminati penal in nota de control.

Potrivit notei de control, fostii directori Nastase, Coifan si Badila au dispus abuziv angajarea a 56 de persoane ca experti colaboratori, desi aceste posturi nu figurau in organigrama INA. Prin salariile acordate acestora, INA a fost prejudiciata cu aproape 300.000 de lei noi. Verificarile MAI au mai stabilit ca numai fostul director general Pavel Nastase ar fi dispus ilegal sa fie platiti 345 de formatori cu peste 611.000 de lei noi. In total, cei trei fosti directori incriminati au platit, cu incalcarea disciplinei financiare, 508 formatori cu peste 869.000 de lei noi.

Abuzuri au mai fost comise si prin platirea unor profesori formatori, remunerati cu ora, la tarife mult prea mari decat cele prevazute de lege. Potrivit inspectorilor MAI, 64 de formatori au bagat ilegal in buzunar circa 16.000 de lei noi.

Un alt mod de devalizare a bugetelor INA a fost reprezentat si de incheierea unor contracte si prestari servicii cu firme, fundatii, asociatii sau chiar persoane fizice. Printre firmele care au beneficiat de contracte cu INA (fara aprobarea Consiliului Stiintific, asa cum prevede legea) se numara: Miraur SRL, Anarom Consult SRL, Pozite Consulting Associates SRL, Delta Planing SRL etc. Cesiuni de drepturi de autor s-au facut fara niciun fel de documente justificative, se sustine in nota de control a MAI.

Inspectorii MAI au mai descoperit haos in evidenta diplomelor si a certificatelor de absolvire.

Corpul de control al MAI a trimis nota cu ilegalitatile la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti. Aceasta instanta si-a declinat competenta catre Parchetul Judecatoriei Sectorului 5 al Capitalei. Acolo, procurorii au trimis nota la Sectia 17 Politie, “pentru competenta solutionare”, dupa cum a declarat prim-procurorul adjunct Denisa Cristodor. Astfel au ajuns niste simpli agenti de politie sa ancheteze fostele conduceri INA, ai carui membri sunt profesori la facultati de drept sau de administratie publica.

INA, infiintat in 2002 in cadrul MAI, se ocupa de scolarizarea si perfectionarea functionarilor publici. Institutul are doua departamente, sapte servicii, 11 compartimente, o unitate de implementare a fondurilor PHARE, un centru de documentare etc. Are prevazute 102 posturi, dintre care doua de demnitari, 74 de functionari publici (8 de conducere si 66 de executie) si 26 de personal cu contract. Fostii directori incriminati ai INA sunt acuzati ca au jonglat cu posturile si salariile aferente acestora.

Fostii directori ai INA au incalcat pana si intelegerile cu expertii PHARE. Institutul avea obligatia sa plateasca o echipa de formatori in limita a 176 de ore (cu 20 de euro pe ora), dar le-a platit cate 216 ore pentru fiecare. Dar cele mai grave incalcari ale legii par a fi facute in cadrul derularii programelor PHARE.

INA deruleaza trei programe, aflate in diferite etape, cu finantare externa: “Intarirea capacitatii INA si a centrelor regionale pentru dezvoltarea unui corp profesional de functionari publici”, in valoare de 3.600.000 euro (PHARE 2004/016-772.01.03.01), “Intarirea capacitatii de formare a INA si a centrelor regionale”, in valoare de 5.200.000 euro (PHARE 2005 RO 017-553.01.03.03.01), si “YPS – Young Professionals Scheme”, in valoare de 3.500.000 euro. Cele trei programe sunt in cercetare la Departamentul pentru Lupta Antifrauda, fiind suspecte de deturnari de fonduri.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.