Ajutoare de stat de 1,1 miliarde euro pentru companiile din sistemul de energie termica

In intervalul 2007-2009, societatile de de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice vor beneficia de ajutoare de stat in valoare totala de 4,2 miliarde lei (1,1 miliarde euro), pentru compensarea pierderilor inregistrate prin introducerea preturilor locale de referinta.

Ajutorul de stat va consta in compensarea de la bugetul de stat, in suma de maximum 45% din costuri, a cresterilor neprevizionate ale preturilor la combustibilii folositi pentru producerea de energie termica furnizata populatiei prin sisteme centralizate, precum si in acoperirea integrala de la bugetele locale a diferentei dintre pretul de producere, transport, distributie si furnizare, pe de-o parte, si preturile locale de facturare, conform unei noi scheme de ajutor de stat, aprobata prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor.

Masura a impus o noua schema de ajutor de stat, aplicata doar pentru cazurile in care costul de producere, transport, distributie si furnizare a agentului termic este de cel putin 107,5 lei/Gcal inclusiv TVA.

Vor beneficia de aceste ajutoare firmele cu o valoare medie a cifrei anuale de afaceri, aferenta ultimelor doua exercitii financiare anterioare anului in care li s-a incredintat prestarea acestor servicii de interes economic general printr-un act normativ sau administrativ, mai mica decat echivalentul in lei a 100 milioane euro.

Ajutoarele de stat vor putea fi acordate furnizorilor in avans, pentru constituirea stocurilor necesare in sezonul rece si cheltuielile de transport aferente. Numarul firmelor beneficiare este estimat la 107 operatori.

Sursa: Agentia Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.