500 milioane de euro pentru turismul rural si cel regional

In perioada 2007-2013, turismul rural si cel regional din Romania vor beneficia, de fonduri europene de aproape 500 de milioane de euro.

Banii vor veni prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regionala si vor fi completati de alte 87 de milioane de euro din fonduri nationale, in echivalent cu partea de cofinantare pe care trebuie sa o asiguram de la bugetul de stat, spune purtatorul de cuvant al Autoritatii Nationale pentru Turism, Noemi Hagan.

Finantarea nu va fi strict destinata turismului rural, aceasta fiind accesibila si operatorilor din turismul balnear. Acestia vor putea accesa fondurile pentru proiecte de investitii in vederea cresterii calitatii serviciilor de cazare, a achizitionarii de aparatura medicala si de tratament, a serviciilor de agrement turistic.

Sumele alocate dezvoltarii turismului regional si celui local sunt prevazute in doua programe operationale sectoriale pentru perioada 2007-2013, care cuprind masurile ce urmeaza sa fie finantate si bugetele alocate acestora. Programele sunt in curs de negociere cu Comisia Europeana, urmand apoi aprobarea acestora.

Programul destinat turismului regional si celui local vizeaza valorificarea resurselor turistice existente, precum si a celor neintroduse inca in circuitul turistic, crearea de noi locuri de munca si cresterea veniturilor din activitati turistice, precum si crearea de noi surse de venit in zone izolate cu potential turistic.

Al doilea program este destinat cresterii competitivitatii economice in turism, cu scopul final al reducerii decalajelor fata de productivitatea medie europeana.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.