Proiect european de 60 de milioane de euro, in pericol de a fi pierdut

Cel mai mare proiect din programul ISPA care se deruleaza pe teritoriul Brailei este in pericol sa nu fie finalizat. Finantat in proportie de 75% din fonduri europene, totalul proiectului se ridica la 60 de milioane de euro. Problemele sunt la firmele straine contractate pentru diverse stadii ale proiectului. O companie din Grecia si una din Italia isi impart realizarea proiectului.

Firma din Grecia care a castigat licitatia pentru extinderea canalizarilor si pentru terminarea canalului colector a inregistrat in ultimii ani pierderi din ce in ce mai mari. O alta firma, din Italia, a castigat licitatia pentru ridicarea Statiei de Epurare, insa nu a facut nimic de sase luni incoace.

Potrivit registrului international al comertului, firma “Athena” SA Grecia, care a castigat doua felii mari din proiectul de 60 de milioane de euro privind reabilitarea si extinderea retelei de canalizare si terminarea canalului colector, a inregistrat pierderi de 4,75 milioane de euro in prima jumatate a anului 2005.

Cu un an inainte, firma inregistra un profit de 496.000 euro in aceeasi perioada a anului. In anul precedent, cifra de afaceri a companiei a scazut de la 48,4 milioane de euro la 36 de milioane de euro. Totodata, cifra de afaceri a grupului de firme cu acelasi nume a scazut la jumatate.

Toate acestea ridica un mare semn de intrebare asupra bonitatii firmei grecesti care a castigat in cadrul unei licitatii internationale organizate in 2003 de Ministerul Finantelor Publice – realizarea a 65% dintre lucrarile proiectului brailean castigat in baza programului ISPA.

Pe site-ul Delegatiei Comisiei Europene din Romania se arata ca UE finanteaza 75% din proiectul “Reabilitarea si extinderea retelei de canalizare si construirea unei noi Statii de Epurare a apelor reziduale din municipiul Braila”, iar la 7 iulie 2003, a avut loc semnarea primului contract de lucrari.

Pentru extinderea canalizarii si realizarea drumurilor, UE a dat o derogare de finalizare a lucrarilor pana in decembrie 2008.

Potrivit Delegatiei Comisiei Europene, proiectul respectiv, realizat prin programul ISPA, este considerat o prioritate in Planul National de Actiune pentru Protectia Mediului, pentru ca va elimina evacuarea directa in fluviu a apelor reziduale municipale.

Acesta ar fi al doilea mare proiect european in pericol de-a se pierde la Braila, dupa cazul Parcului Industrial, cand UE a cerut inapoi banii alocati pana acum (3,9 milioane de euro) autoritatii contractante, adica Ministerul Integrarii Europene. Aici a intervenit si o deturnare de fonduri, dar si o crasa neseriozitate a firmei contractante.

Sursa: Euractiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.