Fondurile comunitare nerambursabile din agricultura

Fondurile europene destinate dezvoltarii rurale vor putea fi accesate de beneficiari in baza Programului National de Dezvoltarii Rurale, aflat in responsabilitatea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Programul cuprinde fonduri importante destinate realizarii de investiti in ferme, unitati de procesare si prelucrare produse agroalimentare, investitii in activitati non agricole, turism si infiintarea de microintreprinderi.

Accesarea banilor se va realiza prin incheierea de contracte de finantare intre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (fosta SAPARD) si agenti economici in calitate de beneficiari, in functie de tipul investitiei solicitate.

Pentru utilizarea fondurilor, beneficiarii trebuie sa asigure o parte din banii necesari realizarii investitiei, adica cofinantare privata, din surse proprii sau in situatia in care nu dispun de acestea se pot adresa unei banci pentru obtinerea unui credit bancar.

Experienta programului SAPARD a aratat ca utilizarea efectiva a fondurilor europene se poate realiza si prin implicarea sistemului bancar. Astfel, pentru fondurile destinate dezvoltarii rurale, bancile, in prezent, dezvolta si ofera produse si servicii dedicate cofinantarii proiectelor, prefinantarii de granturi, finantarii cheltuielilor neeligibile a proiectului, garantii bancare.

In prezent, Ministerul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale colaboreaza cu institutiile bancare pentru realizarea acestor instrumente financiare care sa se plieze pe cerintele pe oportunitatile Programului National de Dezvoltare Rurala.

Sursa: , Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.