Scandalul fondurilor deturnate a izbucnit in 2006, iar descoperirile facute de Oficiul European de Lupta Antifrauda il mentin si astazi in actualitate.
Din finantarile structurale si pentru dezvoltare regionala, calabrezii si-au cumparat masini de lux, haine si soia destinata exportului catre tarile africane.
Uniunea Europeana acorda provinciei italiene Calabria o finantare de 4 miliarde de euro pe o perioada de 13 ani, intre 2000 si 2013. Banii sunt destinati diminuarii decalajelor de dezvoltare economica ce separa provincia de regiuni europene prospere.
Suma investigata se ridica la 118 milioane de euro si reprezinta finantarile primite in 2005. Acesti bani au alimentat proiecte care mai de care mai fanteziste. Astfel, din banii obtinuti pe proiectul prezentat autoritatilor responsabile cu managementul fondurilor europene, un dentist si-a cumparat un Ferrari Testarossa. Un intreprinzator a obtinut bani pentru dezvoltarea unei investitii ce urma, in acte, sa creeze locuri de munca pentru 280 de persoane. Pe drum s-a razgandit si a investit banii in titluri de stat, si lista continua. Din 28 de cazuri investigate de Oficiul de Lupta Antifrauda, 28 s-au dovedit a fi fraude.
Italia primeste finantari europene de decenii si normal ar fi deci ca mecanismele de control nationale sa functioneze la capacitate maxima.
Intervievate de jurnalistii cotidianului La Stampa, autoritatile de control al finantarilor europene au afirmat ca nu reusesc sa faca fata misiunii ce le revine pentru ca nu au personalul necesar. Este o fluctuatie extraordinara, dictata de jocurile de pe scena politica italiana. Structurile autoritatii de control sunt extrem de politizate, deci volatile. Circa 29% dintre angajatii autoritatii nationale de control nu petrec mai mult de un an in acest loc de munca. Alti 29% stau cam doi ani, iar 30% apuca trei ani. Nici un angajat insa nu implineste patru ani de vechime la locul de munca.