Dezbaterea publica: “Problematica contractarii sociale la nivel local”

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile organizeaza dezbaterea publica cu tema “Problematica contractarii sociale la nivel local” ce va avea loc in Iasi si Timisoara.

Cu aceasta ocazie se va analiza situatia actuala a mecanismelor de finantare a sistemului de servicii sociale la nivel local si identificarea solutiilor de imbunatatire a cadrului legal si administrativ in acest sens.

Fondurile limitate de care statul dispune, impun crearea unei piete de servicii sociale in scopul evitarii monopolului si promovarii competitiei contribuind astfel la cresterea calitatii serviciilor sociale furnizate si scaderea costurilor.

Aceste obiective sunt de altfel parte a cadrului legal actual care reglementeaza asistenta sociala din Romania, respectiv OG 68/2003 si Legea 47/2006, prevederi care din pacate nu sunt inca puse in practica si al caror spirit nu poate fi regasit in practica serviciilor.

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) si partenerii sai au realizat o evaluare cu privire la “Dezvoltarea pietei de servicii sociale din Romania”. Concluzia studiului este ca pentru a avea o piata functionala de servicii sociale este nevoie de unele clarificari ale cadrului juridic si administrativ care sa reglementeze cu claritate rolurile autoritatilor publice centrale si locale in asigurarea resurselor financiare si implementarea politicii sociale pentru a asigura satisfacerea nevoilor sociale. Ar trebui avute in vedere eliminarea suprareglementarii mecanismelor de finantare a serviciilor prestate de furnizorii privati, dezvoltarea capacitatii autoritatilor publice locale de programare si management financiar precum si respectarea principiilor transparentei si responsabilitatii cheltuirii banului public.

Aceasta dezbatere publica face parte dintr-o serie de 4 evenimente regionale la care vor participa actorii implicati in realizarea politicilor sociale de la nivel judetean si local. Propunerile si concluziile dezbaterilor vor fundamenta propunerile Coalitiei pentru servicii sociale. Coalitia va derula o campanie de promovare a acestor reforme atat la nivel local cat si central implicand activ organizatiile neguvernamentale.

Pentru mai multe informatii:

Persoana de contact: Irina Vilcu

Telefon: 021/3100177

E-mail: [email protected].

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.