Fuziunile si achizitiile, vedetele pietei de evaluare in 2007

O evolutie spectaculoasa este asteptata si pe segmentul raportarilor financiare, dar si in domeniul constructiilor.

Segmentul fuziunilor si achizitiilor din Romania va fi vedeta pietei de evaluare in acest an, reprezentantii din domeniu anticipand o crestere de aproximativ 10 procente a acestui domeniu.

“Anul 2006 a fost marcat de o dezvoltare puternica a pietei fuziunilor si achizitiilor, tendinta care se va accentua foarte mult in 2007, odata cu incheierea etapei privatizarilor si cu intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana”, a declarat Adrian Crivii, directorul companiei Darian, una dintre cele mai importante firme de pe piata autohtona.

O evolutie spectaculoasa este asteptata si pe partea de raportari financiare, dar si in domeniul constructiilor. “O pondere importanta a fondurilor structurale vor merge catre proiectele de infrastructura. Este normal ca foarte multe companii sa migreze spre zonele unde se invart foarte multi bani, astfel ca unele fie isi vor infiinta propria firma de constructii, fie vor opta pentru varianta achizitiilor”, considera Crivii. Valoarea pietei de evaluare a inregistrat la finele anului trecut o valoare de 10 milioane de euro, de la cinci milioane de euro in 2005, avansul fiind pus pe seama dezvoltarii creditelor pentru locuinte. “Pentru anul in curs, cresterea de piata de va situa undeva in jurul a 20-30%, pana la valoarea de 14 milioane de euro”, sustine Crivii. Potrivit acestuia, aproximativ 60% din valoarea pietei a fost asigurata in 2006 de evaluarile pentru garantii bancare, in timp ce evaluarile pentru raportari financiare au ajuns la 25%. Un procent de 15% a fost reprezentat in 2006 de evaluarile pentru diferite tranzactii, in speta achizitii, fuziuni, delistari, privatizari. Desi aceasta structura este valabila la nivelul companiei Darian, Crivii sustine ca ea este valabila si pentru viziunea generala asupra pietei. In prezent, exista peste 6.000 de evaluatori si aproximativ 150 de companii specializate in acest domeniu. “Numarul companiilor va scadea odata cu maturizarea pietei. Vor rezista doar jucatorii importanti, care vor face fata provocarilor ridicate de investitorii straini care vor dori sa intre pe piata din tara noastra”, sustine presedintele Darian.

Evolutia ascendenta a pietei s-a reflectat in mod direct in cifra de afaceri a companiei de evaluare Darian, care a avansat in 2006 cu aproape 100%. Astfel, finele anului trecut a insemnat o cifra de afaceri consolidata de doua milioane de euro, de doua ori mai mare decat cea inregistrata in 2005. Dublarea afacerilor companiei in 2006 a fost sustinuta si de numarul mare de clienti. Daca in 2005, Darian incheiase 4.500 de contracte de evaluare, in 2006 numarul acestora s-a ridicat la 12.000. „Numarul ridicat de clienti de anul trecut se datoreaza cresterii sustinute a creditelor imobiliare oferite de banci, peste 60% din cifra noastra de afaceri fiind obtinuta din segmentul evaluarilor de retail”, a precizat Crivii. Restul de 40% reprezinta evaluari de business.

Anul 2006 a fost si unul al proiectelor mari de evaluare de business, pentru operatiuni precum delistarile de la Bursa, inscrierea in contabilitate, privatizarile sau fuziunile si achizitiile. Printre clientii sai din acest segment de evaluare se numara Electrocentrale, Terapia, Antibiotice Iasi, Aeroportul Henri Coanda sau SSIF Broker. Pentru anul in curs, cifra de afaceri este estimata sa creasca cot la cot cu piata, respectiv cu 30 de procente. Potrivit datelor furnizate, cota de piata a Darian este de peste 20%. Compania este prezenta pe piata din 1990, oferind o gama completa de evaluari, de la cele de societati, proprietati imobiliare, masini, echipamente si bunuri mobile, pana la evaluari si proiecte pentru fuziuni si divizari, operatiuni pe piata de capital, operatiuni in vederea lichidarii si evaluari pentru raportari financiare si fiscalitate.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.