Ghidurile pentru finantarile din fonduri structurale vor fi publice in aprilie sau mai

Ghidurile pentru finantari europene vor fi publice pe internet si in forma scrisa la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii mai, in functie de momentul finalizarii lor, a declarat directorul general pentru Programul Operational Regional (POR), Gabriel Friptu.

Ghidurile contin lista cheltuielilor eligibile, pentru fiecare domeniu. Cum la nivel comunitar criteriile de eigibilitate sunt extrem de putine, “fiecare stat membru are dreptul de a stabili propriile sale reguli nationale privind acele domenii pe care nu le finanteaza”, a spus Gabriel Friptu. In momentul de fata, in cazul Romaniei, Ministerul Finantelor Publice (MFP) pregateste acest document, el aflandu-se in faza de consultari publice.

“Fiecare autoritate de management isi va defini ulterior lista de cheltuieli eligibile, pentru fiecare domeniu, astfel incat sa existe un document clar de la inceputul intrarii sistemului in functiune, la care sa faca referinta toata lumea”, a spus directorul POR. Friptu a mentionat ca la acest document vor trebui sa se raporteze autoritatea de management, organismul intermediar, consultantii, beneficiarii, auditorii, cei care vor controla daca acele cheltuieli facute de un beneficiar sunt intr-adevar din categoria celor care pot fi rambursate.

Reprezentantul Ministerului Integrarii Europene (MIE) a tinut sa sublinieze ca “este de preferat sa existe un document la care toata lumea sa faca referinta” si a mentionat ca “nu este foarte simplu de a desena aceasta lista de cheltuieli eligibile”, pentru ca exista restrictia pe care o presupune ajutorul de stat.

Programele Complementare si Ghidurile nu sunt auditate de Comisia Europeana, a reamintit Gabriel Friptu, singurele documente pe care Comisia le aproba sunt Planul Strategic National de Referinta si Programele Operationale Sectoriale.

Sursa: The Money Channel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.