Romania are nevoie de o baza de date cu oportunitatile de investitii – consultant polonez

Romania are nevoie de o baza de date care sa ofere investitorilor straini informatii legate de principalele oportunitati de investitii din diferitele regiuni ale tarii si de o strategie pentru atragerea de investitii, a declarat Mieczyslaw Bak consultant pentru proiecte UE in Polonia.

„Sunt anumite orase unde exista o baza de date cu astfel de informatii, dar foarte putin dezvoltata. Romania este cu mult in urma Poloniei din acest punct de vedere, majoritatea oraselor din Polonia si-au pus la punct o astfel de baza de date. Aceasta ar trebui sa contina date despre pretul terenului, facilitatile fiscale oferite investitorilor, forta de munca disponibila, nivelul chiriilor etc”, a spus Bak, la un seminar pe teme imobiliare.

Alte neajunsuri ale pietei romanesti care ar putea fi piedici pentru atragerea unui numar mai mare de investitori sunt lipsa unor programe de dezvoltare si de marketing, lipsa unor locatii propice pentru proiecte mari de industrie, precum si o intelegere limitata a nevoilor potentialilor investitori si lipsa solutiilor de satisfacere a acestora.

„Un alt element important este numarul limitat de mari nume de investitori straini prezenti pe piata romaneasca. Firmele mari care privesc spre Romania se vor intreba in primul rand ce alte nume mari sunt pe aceasta piata. Este un element determinant, mai ales ca Romania nu are o imagine prea puternica in comunitatea de afaceri din strainatate”, a apreciat Bak.

In plus, numarul redus de firme mici si mijlocii si de societati nou-infiintate ar putea tine departe investitorii straini importanti de Romania. „Pentru imbunatatirea acestor aspecte, Romania ar putea utiliza fonduri europene structurale, insa are nevoie de proiecte foarte bune. Mai mult, autoritatile trebuie sa inteleaga ca a atrage investitori straini inseamna sa concurezi cu alte state. Investitorii se uita la multe state: Polonia, Ungaria”, a adaugat Bak.

La randul sau, Dan Ioan Popp, presedintele companiei de dezvoltare imobiliara Impact Developer&Contractor a enumerat o serie de dificultati cu care se confrunta investitorii straini din domeniul imobiliar in Romania, cum ar fi birocratia din banci, calitatea redusa a serviciilor hoteliere, discrepantele dintre principalele orase si celelalte zone ale tarii.

„Cand vii in Romania in primul rand mergi intr-un hotel. Numarul acestora este prea mic, calitatea este proasta, iar preturile prea mari in unele orase. Pentru a ajunge in Romania trebuie sa mergi cu avionul. Tarom este o companie nebuna pentru ca are printre cele mai mari preturi. Avem o bursa jucarie, fiind prea mica, si nu incercati sa accesati credite bancare, pentru ca in banci exista o birocratie enorma atat pentru romani cat si pentru straini”, a spus Popp. El a mentionat ca, daca ar fi rezolvate aceste neajunsuri, sectorul constructiilor, alaturi de serviciile de profil, materiile prime si creditele ipotecare ar contribui in proportie de 40% la formarea produsului intern brut.

Sursa: Agentia Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top