Comisia a aprobat documentul-umbrela pentru fondurile Romaniei

Ministerul Economiei si Finantelor anunta aprobarea Cadrului Strategic National de Referinta 2007-2013 de catre Comisia Europeana. In baza acestui document vor fi acordati banii din Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European si Fondul de Coeziune.

Cadrul Strategic National de Referinta 2007-2013 reprezinta documentul strategic national prin care se stabilesc prioritatile de interventie ale Instrumentelor Structurale (Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European si Fondul de Coeziune). CSNR face legatura intre prioritatile nationale de dezvoltare, stabilite in Planul National de Dezvoltare 2007-2013, si prioritatile la nivel european – Orientarile Strategice Comunitare privind Coeziunea 2007-2013 si Strategia Lisabona revizuita.

Pornind de la situatia socio-economica actuala si de la nevoile de dezvoltare pe termen lung ale Romaniei, CSNR are ca obiectiv general utilizarea Instrumentelor Structurale in scopul reducerii disparitatilor de dezvoltare economica si sociala dintre Romania si statele membre ale Uniunii Europene, prin generarea unei cresteri suplimentare de 15-20% a PIB pana in anul 2015.

In acest sens, au fost identificate patru prioritati tematice si o prioritate teritoriala:

  1. Dezvoltarea infrastructurii de baza la standarde europene;
  2. Cresterea competitivitatii pe termen lung a economiei romanesti;
  3. Dezvoltarea si folosirea mai eficienta a capitalului uman din Romania;
  4. Consolidarea unei capacitati administrative eficiente si promovarea dezvoltarii teritoriale echilibrate;
  5. Pentru realizarea viziunii strategice a CSNR, Comisia Europeana aloca Romaniei in perioada 2007-2013 o suma totala de circa 19,67 miliarde euro, din care 19,21 miliarde euro pentru Obiectivul “Convergenta” si 0,46 miliarde euro pentru Obiectivul “Cooperare teritoriala europeana”.

Alocarea CSNR in cadrul Obiectivului “Convergenta” necesita o cofinantare nationala estimata la 5,53 miliarde euro, constituita atat din surse publice (77% din totalul cofinantarii), cat si din surse private (23%). Implementarea actiunilor strategice prevazute in CSNR si implicit accesarea efectiva a Instrumentelor Structurale se realizeaza prin Programe Operationale.

Aceste Programe sunt intr-un stadiu avansat al negocierilor cu Comisia Europeana, primele dintre ele urmand sa fie aprobate pana la sfarsitul lunii iunie. CSNR a fost elaborat de catre Ministerul Economiei si Finantelor, prin Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, intr-un larg parteneriat cu structuri ale administratiei publice centrale si locale si organizatii neguvernamentale. Romania este cel de-al 15-lea din cele 27 de State Membre UE care finalizeaza negocierile privind Cadrul Strategic National de Referinta.

Pentru mai multe detalii:


Cadrul Strategic National de Referinta 2007-2013-Sinteza
.

Sursa: Ministerul Economiei si Finantelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.