In 2 saptamani, 14% din fermieri au depus cereri pentru subventia UE

Circa 14% din fermierii eligibili pentru acordarea platilor unice pe suprafata, de aproximativ 50 de euro pe hectar, au depus cereri pentru obtinerea sprijinului la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), in primele doua saptamani de la inceperea campaniei.

Fermierii pot depune cereri pentru acordarea subventiei in perioada 1 martie – 15 mai.

Cele mai multe cereri au fost inregistrate in judetul Suceava (aproximativ 11.000), iar cele mai putine in judetul Ilfov (circa 800).

Agentia a trimis fiecarui fermier, intr-o scrisoare, informatii privind data, ora si persoana careia trebuie sa i se adreseze, pentru a depune cererea.

Fiecare angajat al centrelor locale trebuie sa asiste circa 500 de fermieri. Pentru a primi plata unica pe suprafata, agricultorii trebuie sa fie inscrisi in Registrul fermelor si sa fi derulat procedura de identificare a parcelelor. Totodata, fermierii trebuie sa detina sau sa lucreze cel putin un hectar de teren, impartit in parcele de minim 0,3 hectare.

Agentia estimeaza ca circa 1,5 milioane de fermieri au dreptul sa depuna cereri pentru subventie. Plata acordata de UE va fi completata cu circa 30 de euro din bugetul national prin Platile Nationale Directe Complementare (PNDC).

Dupa incheierea campaniei de depunere a cererilor, angajatii APIA vor verifica, in perioada iunie-septembrie, daca datele inscrise de fermieri sunt corecte. Bani vor ajunge la agricultori incepand cu luna decembrie a acestui an, prin transfer in contul bancar.

Uniunea Europeana sprijina agricultorii printr-un sistem de plati unice pe suprafata, care pot fi completate prin sume acordate de la bugetul de stat. In Romania, sistemul de plati este gestionat de APIA.

Sursa: Agentia Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.