MAPDR aloca aproape 150 milioane lei pentru sprijinirea culturilor de primavara

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a alocat pana in prezent pentru desfasurarea lucrarilor agricole de primavara suma de 148,824 milioane lei. Aceasta suma cuprinde urmatoarele masuri de sprijin:

– 109.200 mii lei, reprezentand subventionarea motorinei pentru lucrarile mecanice de infiintare a culturilor de primavara prin HG 214/2007;

– 11.214 mii lei pentru sustinerea actiunilor de prevenire a bolilor si daunatorilor din agricultura, conform OM 911/2004 completat prin OM 950/2005;

– 20.000 mii lei pentru creditarea productiei agricole, acordate in conformitate cu prevederile Legii creditului agricol pentru productie nr. 150/2003;

– 8.410 mii lei pentru ameliorarea solurilor acide.

La sumele alocate pana la aceasta data in vederea sustinerii producatorilor agricoli se vor adauga urmatoarele masuri de sprijin:

– Platile directe pe suprafata aferente sistemului SAPS (de circa 50 Euro/ha) pentru toate suprafetele declarate eligibile, pentru care se depun cereri la Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura in intervalul 01.03.07-15.05.2007;

– Plati Complementare Directe in sectorul vegetal (de circa 30 Euro/ha) pentru culturile cerealiere, oleaginoase, proteice, plante tehnice, etc.

– Ajutoare de stat din bugetul national pentru sustinerea productiei horticole, sfeclei de zahar, soii conventionale, inului si canepei, orezului si hameiului.

Nivelul acestor plati urmeaza a fi perfectat in perioada imediat urmatoare, odata cu definitivarea pachetului financiar pentru Romania, a suprafetei eligibile si a formei de alocare a platilor complementare directe aflate in negociere la Bruxelles.

De asemenea, in cursul anului 2007, va continua finantarea prin programul Fermierul a investitiilor contractate prin Agentia SAPARD, precum si a celor derulate prin programul SAPARD-ul romanesc.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.