Noile norme de creditare – inca obiect de studiu pentru banci

Nicio institutie de credit nu a depus la BNR noi reguli de acordare a imprumuturilor.

Desi aparute de circa o saptamana, noile norme de credit emise de Banca Nationala sunt inca obiect de studiu in interiorul bancilor comerciale, niciuna dintre institutiile de credit nefinalizandu-si propriile norme pentru a fi validate de catre BNR.

“Lucram la normele proprii si speram sa fie gata intr-un orizont scurt de timp”, a declarat Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR.

Bancherii spun ca desi stiau aproximativ care vor fi noile conditii impuse de Banca Centrala, pana cand acestea au aparut in Monitorul Oficial nicio banca nu a putut elabora norme proprii.

“Estimam ca in circa o saptamana sau cel mult doua primele banci sa trimita Bancii Centrale normele interne de creditare, dar va mai trece inca pe atat pana cand Directia de Supraveghere ne va da OK-ul”, au mai declarat surse din cadrul Asociatiei Romane a Bancilor.

Ca si in cazul BCR, nici reprezentantii BRD nu stiu cand vor deveni operationale noile norme.

Nici Raiffeisen Bank nu poate preciza cand se vor da primele credite dupa noile norme. “Deocamdata, lucram tot dupa vechile criterii, pana cand vom elabora propriile conditii de creditare, iar Banca Centrala ni le va aproba. Cei care se ocupa de asta sunt deja stresati: toata lumea asta intreaba – cand se va da primul credit fara restrictii”, au spus si cei de la Departamentul de imagine al Raiffeisen.

Reprezentantii BNR spun ca ei nu au ce face pana cand bancile nu vor trimite propriile regulamente.

Noile reglementari vor permite bancilor comerciale sa elimine avansul pe care persoanele care doreau sa acceseze un credit imobiliar trebuiau sa-l detina si care reprezenta 25 la suta din valoarea creditului, precum si plafoanele de indatorare.

Primele banci (Alpha Bank) au anuntat deja ca diminueaza avansul pana la maximum 15 la suta din valoarea creditelor, insa operatiunea poate fi aplicata concret abia dupa ce isi va da avizul Banca Centrala.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.