Cofinantarea da batai de cap fermierilor

Daca vreti sa obtineti finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), specialistii va sfatuiesc ca atunci cand depuneti cererea de finantare sa mergeti si la banci pentru a va asigura ca aveti bani pentru cofinantare.

Pe langa banii veniti din surse publice, solicitantul trebuie sa asigure si contributia proprie, care va acoperi cheltuielile pentru care UE nu aloca fonduri. De exemplu, in cazul unui proiect in valoare de aproape un sfert de milion de euro, contributia beneficiarului ar putea depasi 100.000 de euro, pentru ca normele de alocare prevad o cofinantare de 50% din partea solicitantului. Or, acesti bani ar putea fi obtinuti prin credite.

Ministerul Agriculturii spera ca bancile vor oferi produse de creditare cu dobanzi mai reduse pentru fermieri. Reprezentantii bancilor nu au spus nu, insa nici nu am vazut pana acum bancheri dispusi sa-si sacrifice profitul. Beneficiarul va primi un avans de 10% din cheltuiala totala sau 20% din ajutorul nerambursabil, pe care il poate folosi drept gaj atunci cand cere bani de la banca.

La depunerea cererii de finantare, el se va angaja ca are fonduri pentru a acoperi cheltuielile neeligibile, iar la semnarea documentului trebuie sa poata sa incheie si contractele de credit si sa obtina scrisoarea de garantie bancara. in caz contrar, investitia nu poate fi derulata si se poate ajunge pana la rezilierea contractului cu APDRP. Reprezentantii institutiilor de credit apreciaza ca, inainte de a depune cererea de finantare, este bine ca solicitantul sa mearga la banca, sa vada ce suma ar putea imprumuta.

In afara firmelor de consultanta, care percep tarife destul de consistente, fermierii au la dispozitie consultantii din cadrul oficiilor judetene ale APDRP, ale directiilor pentru agricultura si dezvoltare rurala, precum si din cadrul Agentiei Nationale de Consultanta Agricultura.

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.