Fiscul rus a castigat procesul impotriva firmei de consultanta PwC

Autoritatile fiscale din Rusia au castigat procesul initiat impotriva sucursalei locale a firmei de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC), acuzata ca auditul realizat in cazul grupului petrolier Iukos, aflat in stare de faliment, nu a respectat legislatia rusa.

PwC a anuntat ca va face un apel la decizia autoritatilor locale, argumentand ca nu a incalcat standardele ruse.

Tribunalul rus a amendat compania PwC cu 16,8 milioane de ruble (645.000 dolari), dar valoarea destul de scazuta a sanctiunii nu va distrage, cel mai probabil, atentia de la conflictul intre Rusia si auditor, ale carui birouri din Moscova au fost perchezitionate de politie. Rapoartele vizate se refera la intervalul 2002-2004, perioada in care a avut loc si prabusirea grupului Iukos, odata cea mai mare si profitabila companie petroliera rusa. Totodata, PwC ar putea fi obligata la plata unor impozite retroactive in valoare de 11 milioane de dolari.

In anul 2003, grupul Iukos a fost acuzat de evaziune fiscala, sumele implicate fiind de ordinul miliardelor de dolari, dar multi analisti asociaza prabusirea companiei cu intentia autoritatilor de la Kremlin de a pedepsi proprietarii Iukos pentru ambitiile lor politice. Vladimir Malakhovski si Vladimir Pereverzin, fosti directori ai grupului rus, au fost condamnati, la inceputul lunii, la 12, si, respectiv, 11 ani de inchisoare.

In cadrul procesului, fiscul rus a acuzat PwC ca a realizat, in paralel, doua rapoarte de audit, primul pentru uz intern, care include avertizari in legatura cu practicile ilegale ale companiei, si al doilea pentru actionari, care nu cuprinde astfel de informatii. Compania de audit a confirmat realizarea a doua rapoarte, dar a respins acuzatiile potrivit carora ar fi aplicat standarde diferite de audiere. Procedura de lichidare a Iukos a inceput, iar activele companiei se vand in cadrul unor licitatii, sumele obtinute fiind destinate acoperirii datoriilor fata de stat.

PwC auditeaza mai multe companii ruse importante din sectorul de petrol si gaze naturale. Clientii PwC realizeaza jumatate din Produsul Intern Brut al Rusiei, potrivit companiei de consultanta.

Sursa: Agentia Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.