Cum pot recupera firmele TVA-ul pentru cheltuielile facute in UE

Potrivit unui studiu al Camerei de Comert a Romaniei 80% dintre companiile din Romania nu isi revendica taxa de valoarea adaugata pentru cheltuielile realizate in strainatate.

Companiile romanesti isi pot diminua cheltuielile de afaceri inregistrate in tarile membre ale Uniunii Europene prin recuperarea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA). Chiar daca Codul Fiscal nu prevede acest lucru, reglementarile Comunitatii Europene permit, incepand din acest an, si companiilor romanesti sa-si recupereze TVA din achizitia de servicii.

Societatile pot obtine intre 7 si 25% din cheltuielile privind cazarea la hotel, inchirierea de masini, carburanti auto, materiale publicitare, promotionale sau consumabile realizate in UE.

Insa, potrivit reprezentantilor Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, foarte putine societati isi revendica TVA din achizitia acestor servicii. “Din pacate, constatam ca, in pofida acestor reglementari salutare, 80% dintre companii nu isi revendica, din diverse motive, TVA platit peste hotare”, a declarat Ionel Constantin, secretarul general al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. De cealalta parte, oamenii de afaceri si contabilii ieseni spun ca nu sunt la curent cu aceste reglementari.

Contabilii ieseni spun ca au auzit de aceste reglementari, insa nu cunosc modul de aplicare. “S-a omis acest lucru la realizarea Codului Fiscal. Insa la nivel european exista astfel de reglementari. Insa nu stim cum se aplica si ce anume trebuie facut pentru a recupera TVA. In prezent studiem si noi cazul”, a precizat expertul contabil Pavel Badragan. Nici chiar reprezentantii Fiscului iesean nu sunt in tema cu aceste reglemntari, chiar daca ei ar fi trebuit sa ii consilieze pe oamenii de afaceri.”Noi nu am auzit de asa ceva. In Codul Fiscal nu sunt prevazute astfel de reglementari”, a explicat Maria Taran, purtator de cuvant in cadrul Directiei Generale de Finante Publice Judetene. Aceste prevederi se regasesc in directivele a 8-a (79/1072EEC) si a 13-a (86/560EEC).

Cheltuielile de afaceri care sunt eligibile pentru returnarea TVA sunt: plata pentru hotel, restaurant, protocol, telecomunicatii, inchiriere masini/taxi, targuri/conferinte, motorina/ benzina, costuri publicitare, marteriale promotionale, materiale tiparite si consumabile. Pentru recuperarea TVA, este nevoie de facturile in original din strainatate inregistrate pe numele companiei si nu a delegatului, un certificat de persoana juridica inregistrata ca platitor de TVA.

Procedura de recuperare este similara cu cea din tara noastra si poate dura in tarile unde birocratia este mai mare si sase luni. Mai exact firmele trebuie sa se adreseze Administratiilor Fiscale din tarile unde au fost inregistrate cheltuielile. Pe piata au intrat recent si firme specializate care contra-cost se ocupa de recuperea taxei de valoare adaugata aferenta cheltuielilor inregistrate in strainatate.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.