Harta vulnerabilitatii la criza arata cod rosu in 27 de judete

Judetele cel mai bine conectate la economia mondiala au sanse mari sa simta din plin efectele crizei, in timp ce zonele mai putin dezvoltate ar putea scapa ieftin.

Cand productia industriala scade cu 30%, 40% sau chiar 70% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand numarul somerilor creste, in doar cinci luni, de peste doua ori, cand in ultima luna nu numai ca nu a venit niciun investitor strain, dar au si plecat dintre cei vechi, este clar ca ceva nu este in regula.

Sentimentul de incertitudine este amplificat daca economia unei intregi zone depinde, practic, de un singur investitor (cazurile Dacia si Arcelor Mittal sunt cele mai relevante) sau daca mai mult de jumatate din PIB-ul local se bazeaza pe pietele de desfacere externe.

Iar daca se mai adauga si faptul ca valoarea creditelor este de cateva ori mai mare decat cea a depozitelor, ca numarul autorizatiilor de constructie emise este in cadere libera sau ca investitiile publice in infrastructura pentru 2009 se concretizeaza in doar cativa kilometri de asfalt, verdictul este clar: judetul respectiv este un candidat serios la titlul de victima a crizei.

Cele mai vulnerabile regiuni la recesiune vor fi, in urmatoarea perioada, tocmai unele dintre cele mai dezvoltate din Romania, mai strans legate de mersul economiei mondiale.

De partea cealalta a baricadei se afla judete din sudul si estul tarii, preponderent agricole, predominant rurale si inca tributare relatiilor economice traditionale. Printre ele, Dambovita, Giurgiu, Suceava, Bacau si Ialomita.

Mai multe detalii: www.capital.ro.

Sursa: Capital

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.