Dezbaterea „Cum cheltuim fondurile structurale?” continua on-line

Doua publicatii on-line, HotNews.ro si EurActiv.ro lanseaza o noua forma de dezbatere, care transfera intalnirile autoritatilor cu mediul de afaceri in mediul virtual: odata incheiata masa rotunda, dezbaterile continua online.

Prima dezbatere de acest tip, „Cum sa cheltuim fondurilor structurale?” a avut loc luni, 2 aprilie, cu participarea unor reprezentanti de la institutii-cheie:

– Comisia Europeana;

– Ministerul Finantelor Publice;

– Sectorul bancar si cel de consultanta;

– Sectorul de instuire in managementul fondurilor UE;

– Potentiali beneficiari ai fondurilor structurale;

– Mass-media.

Charles White, responsabil de comunicare la Directia de Politica Regionala a Comisiei Europene, a prezentat la dezbaterea mentionata cateva dintre punctele-cheie ale atragerii de finantari pentru dezvoltarea regiunilor. Fondurile structurale si de coeziune tintesc doua directii majore:

1. Competitivitate regionala (50%)

– inovare si o societatea bazata pe cunoastere;

– accesibilitate si prevenirea riscului.

2. Locuri de munca (50%)

– adaptare, modernizare, anti-discriminare.

Charles White a clarificat stadiul aprobarii proiectelor operationale. „Suntem intre etapa a doua si a treia a programarii, in procesul de a avea programele operationale gata de lansare”, a spus Charles White la conferinta „Cum sa cheltuim fondurile structurale?”

Oficialul de la Bruxelles a spus ca in aceasta perioada se intampla des ca programele sa fie retransmise autoritatilor nationale, intrucat Comisia Europeana doreste sa evite eventuale neajunsuri din start, inainte de lansarea programelor, iar nu in cursul derularii lor.

„Sunt proceduri normale, este un proces firesc de negociere. In Polonia au fost intoarse catre autoritatile nationale de mai multe ori”, a adaugat Charles White.

Razvan Cotovelea, directorul Autoritatii de Management pentru Cadrul de Sprijin Comunitar (AMCSC) in Ministerul Finantelor Publice, a precizat ca pana la sfarsitul acestui trimestru vom avea doua programe operationale aprobate, fara a dezvalui insa care ar fi acestea.

Cotovelea a reamintit obiectivul global al programelor operationale: „reducerea disparitatilor socio-economice intre Romania si UE (crestere suplimentara de 15% a PIB pana in 2015)”.

Razvan Cotovelea, director general AMCSC, Ministerul Finantelor Publice a reamintit sumele de care va beneficia Romania: „Alocarea totala a fondurilor structurale de coeziune pentru Romania este de 19,7 miliarde Euro in perioada 2007-2013, plus cofinantarea nationala (buget stat, bugete locale, contributie privata), de 5,1 miliarde Euro.”

Un alt reprezentant de la Bruxelles, de data aceasta din mediul privat, Dan Luca, director de Comunicare la EurActiv, si reprezentant al DL International, a spus ca instruirea reprezinta un raspuns-cheie la intrebarea „Cum cheltuim fondurile structurale?”. Dan Luca a prezentat stagii de trei luni de pregatire in managementul fondurilor structurale, organizate la Bruxelles.

Dezbaterea de luni va continua on-line, prin intermediul recent lansatului proiect euROfonduri, cu sprijinul Raiffeisen Bank. Concret, intrebarile pot fi adresate in cadrul sectiunilor euROfonduri/HotNews.ro si Finantare UE/ EurActiv.ro si vor fi trimise pentru raspuns atat autoritatilor, cat si consultantilor parteneri.

Sanda Christian, manager al departamentului Co-finantare cu organisme internationale la Raiffeisen Bank, a spus: „Acest proiect reprezinta un alt canal de comunicare pe care l-am deschis tocmai pentru a putea convinge mediul de afaceri romanesc despre importanta acestor fonduri si despre modalitatile, pasii concreti pentru a le accesa”.

Sursa: HotNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top