RegioStars 2008 – Premii pentru proiecte regionale de inovatie

Premiile pentru proiecte regionale inovante – RegioStars, fac parte din “efortul imbunatatit de comunicare” propus prin Comunicarea “Regiuni pentru Schimbare Economica”, initiativa a Comisiei Europene.

Aceste premii vor imbunatati informatia asupra bunelor practici, vor stimula schimbul de experienta si vor acorda vizibilitate asupra gandirii progresive. Ele vor fi prezentate in fiecare an in cadrul conferintei de primavara “Comunicarea in Regiuni pentru Schimbare Economica”.

Obiectivul principal al RegioStars 2008 este de a identifica bune practici de inovatie in dezvoltarea regionala. Scopul este de a scoate in evidenta proiecte originale si inovante care ar putea fi atractive si o reala sursa de inspiratie pentru alte regiuni, sub urmatoarele teme si sub-teme:

– Economii Regionale bazate pe Cunoastere si Tehnologii Inovative

1. Sprijinirea clusterelor si a retelelor de afaceri

2. Transfer tehnologic de la institutiile de cercetare la IMM-uri.

– Dezvoltare Economica Durabila

1. Eficienta energetica si energie regenerabila

2. Tehnologii de mediu.

Criteriile de premiere constau in:

– caracterul inovant al proiectului in contextul regional. In acest context proiectul trebuie sa fie de dimensiune strategica cu un potential impact asupra regiunii;

– potentialul impact asupra economiei regionale;

– sustenabilitatea proiectului;

– rezultatele proiectului asupra parteneriatelor locale, regionale si interregionale.

Juriul RegioStars va fi format din sase jurati, experti pe temele de premiere si reprezentanti ai Comisiei Europene si a Comitetului pentru Regiuni. Juriul se va intalni in Octombrie 2007 si isi va continua lucru pana in Ianuarie 2008, moment in care se vor desemna castigatorii.

Juriul va intocmi o lista cu cele mai bune 40 de proiecte. Persoana de contact din partea autoritatii regionale va fi informata in noiembrie 2007 daca aplicatia a fost inclusa in aceasta lista.

Pentru ca o aplicatie sa fie admisibila trebuie sa respecte urmatoarele reguli:

– formularul de inregistrare completat trebuie trimis pana la data de 29 iunie 2007;

– aplicatia trebuie depusa de o Autoritate de Management Regionala sau o Autoritate de Management a unui Stat Membru in cazul in care statul respectiv este o regiune NUTS II;

– o singura aplicatie pe regiune este acceptata;

– proiectul trebuie sa fie prin finantare FEDER sau prin fonduri de pre-aderare.

Autoritatile regionale vor fi anuntate daca aplicatia a fost acceptata.

Pentru a participa trebuie completat formularul de inregistrare, formular care trebuie completat on-line o singura data.

Pentru fiecare sub-tema vor fi desemnati doi castigatori. Castigatorii vor fi notificati la mijlocul lunii februarie 2008. Castigatorii vor participa la conferinta “Regiuni pentru Schimbare Economica” care se va desfasura in luna martie 2008 unde se vor decerna premiile, premii care constau in inmanarea unor trofee. De asemenea, ei vor putea fi rugati sa prezinte proiectul in cadrul conferintei.

Pentru mai multe informatii:

Unitatea de Actiuni Inovative a DG pentru Politica Regionala

Telefon: +32 2 2984571

E-mail: [email protected].

Sursa: Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.