Romanii care lucreaza in strainatate ar putea fi principalii beneficiari ai fondurilor europene

Fondurile europene destinate agriculturii ar putea fi absorbite de romanii care lucreaza in strainatate, a declarat ministrul agriculturii, Dan Motreanu: “Intentionam sa sprijinim tinerii care muncesc in strainatate sa inceapa o afacere in mediul rural, cu banii europeni care vor veni pe masurile Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), Ministerul Agriculturii oferind sprijin pentru co-finantarea acestor proiecte”.

Practic un proiect s-ar putea realiza aproape pe gratis, afirma ministrul agriculturii, pentru ca 65% din investitiile necesare vor putea fi accesate din fondurile europene, iar restul de 35%, co-finantarea privata, ar putea fi obtinuta prin diferite programe de sprijin ale MAPDR, cum ar fi accesul la credite cu dobanda de numai 5%, de tipul Programului Fermierul.

Potrivit lui Motreanu, romanii care lucreaza in strainatate reprezinta un segment important de beneficiari ai fondurilor europene deoarece au o cultura a muncii si mai multa initiativa. “Romanii care muncesc afara au mai multa initiativa, dar si ceva bani pentru a putea participa la co-finantarea unui proiect. De asemenea, au mai multe variante de asociere si posibilitati de a-si vinde produsele. Cred ca aceasta este marea sansa a Romaniei, ca banii europeni sa fie absorbiti de cei care lucreaza in afara”, a spus Dan Motreanu.

Desi acest proiect este deocamdata doar in faza de intentie, teoretic, calculele arata ca un tanar care ia in arenda un teren de 20 de ha poate primi fonduri pe doua masuri PNDR – sprijinirea tinerilor care se stabilesc in mediul rural si pensionarea anticipata (in cazul in care sunt arendate terenurile detinute chiar de membri familiei). De asemenea, vor beneficia de consultanta gratuita din partea ANCA si de instruire in baza unor masuri cuprinse in PNDR, de formare profesionala.

“Vor avea acces la platile directe pe suprafata, iar in cazul in care proiectul se va derula intr-o zona defavorizata vor putea putea primi un sprijin financiar”, a adaugat ministrul agriculturii. Infiintarea unor ferme de crestere a animalelor, cultivarea fructelor si legumelor in sere sau infiintarea unor unitati de procesare la sate pot fi doar cateva din proiectele care ar putea fi finantate cu bani europeni.

Acest proiect ar putea fi prezentat romanilor din afara prin intermediul consulatelor, in special, a celor din Spania si Italia, in acest sens ministrul agriculturii avand o serie de consultari cu reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe.

Sursa: Periodicul Afacerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.