Remes: Fondurile europene trebuie sa ajunga “jos, la beneficiari, nevamuiti”

Decebal Traian Remes, a declarat intr-o conferinta de presa, ca una dintre prioritatile sale este ca toate fondurile europene sa ajunga “jos, la beneficiari, nevamuiti”. El a adaugat ca vrea sa schimbe “viteze si atitudini”.

“Rolul meu aici ar insemna sa imi aduc aportul impreuna cu aparatul acestui minister la programul de guvernare, la absorbtia fondurilor, dar, pentru ca sunt si chestiuni de bucatarie interna, ar trebui sa schimb atitudini, sa schimb viteze, sa mergem la risc cu viteze mari, sa primim de la fiecare intalnire puncte pana cand ni se va lua carnetul”, a spus Remes. Ministrul a afirmat ca “starea de lucruri de astazi este de intarziere”, dar nu va nominaliza vinovati. “Nu voi numi un om vinovat de starea de lucruri de astazi, fiind de intarziere. Cu cei cu care ma voi intalni (vinovati – n.r.), in vremelnicia acestui mandat, ii voi elimina, dar imi va lua timp”, a continuat Remes. El a spus si ca s-a ferit sa spuna “n lucruri”, intrucat presa ar fi intrebat de activitatea predecesorilor sai, aspect pe care nu doreste sa il comenteze.

Ministrul s-a aratat preocupat de starea sediilor din tara ale agentiilor de plati, care distribuie fondurile europene, afirmand ca situatia multora dintre sediile locale ale Agentiei de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA) este absolut ingrijoratoare. Legat de activitatea Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Remes a afirmat ca va stabilit o intalnire cu primarii reprezentanti ai comunitatilor locale care au contractat proiecte SAPARD, invitand si presa sa participe.

“Vreau sa schimb viteze si atitudini, primari nu pot schimba, nici nu-mi trece prin cap asa ceva. Cred ca ne-ati ajuta daca ati fi aici, langa noi, sa vedeti ce face primarul x, y sau z”, a adaugat ministrul. El a mai spus ca exista riscul intarzierii acestor proiecte, in conditiile in care valoarea lor este ridicata, iar “regretul” firmelor care pierd licitatiile este “deosebit de mare” si depun contestatii.

Totodata, el a afirmat ca APDRP este obligata sa nu mai cada de acord asupra renegocierii unor clauze din contractele semnate cu beneficiarii fondurilor, pentru a nu cauza intarzieri. Ministrul a spus ca gestionarea fondurilor europene va fi un proces dificil. “Mi-au spus oameni care se pricep ca gestionarea banilor, cand ii ai, este la fel dificila ca atunci cand n-ai deloc si-ti crapa buza si ca, in plus, aduce tentatia pacaturii, cand banii trec din etaj in etaj”, a declarat ministrul.

Remes a participat, vineri, la prima conferinta de presa dupa ce a preluat portofoliul de la predecesorul sau, Dan Motreanu. Ministrul a fost insotit de directorii APIA, APDRP si seful Agentiei pentru Domeniile Statului (ADS).

Sursa: Agentia Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.