Eximbank, suspectata de deturnarea a 294 milioane lei

Banca de Export-Import a Romaniei, Eximbank, este suspectata de deturnarea unor fonduri in valoare totala de 294,1 milioane lei, bani acordati de Ministerul Finantelor Publice fara ca banca sa prezinte actele necesare, conform raportului Curtii de Conturi pe 2006, depus in Parlament in martie anul acesta.

In 2006, Eximbank, detinuta in proportie de 95,374% de AVAS, deci de stat, a solicitat si a primit de la Ministerul Finantelor Publice suma totala de 334,9 milioane de lei pentru finantarea creditelor si a dobanzilor, insa a prezentat documente justificative pentru doar 12,17% din total, respectiv pentru 40,8 milioane lei.

Inspectorii Curtii de Conturi sustin ca Eximbank a cerut de la stat fonduri suplimentare fara a tine cont de banii ramasi nefolositi din anul precedent, respectiv de gradul de utilizare a fondurilor, ceea ce a dus la “incasarea nejustificata de catre Eximbank SA a unor sume semnificative, fara a-i fi necesare pentru scopul pentru care au fost solicitate”, se precizeaza in raport.

Mai mult decat atat, inspectorii au tras concluzia ca banca nu a utilizat fondurile respective pentru destinatiile pentru care au fost acordate acestea, limitandu-se la a face plasamente bancare din care si-a retinut comisionul de administrare.

Banca de Export-Import a Romaniei a mai fost in mijlocul unui scandal similar, in 2004. Atunci Curtea de Conturi a suspectat banca de prejudiciere a statului cu circa un milion de euro, cazul fiind apoi preluat de catre Departamentul National Anticoruptie.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.