Oportunitate de parteneriat pentru orase in cadrul programului URBACT

Initiativa “Regiuni pentru Schimbare Economica”, prin intermediul instrumentului “Retele pentru Proiecte Pilot”, lanseaza doua proiecte pilot in domeniul dezvoltarii urbane si al politicii emigrationale locale. In acest scop, se cauta orase partenere din Romania, termenul final fiind 24 aprilie 2007.

Orasele care sunt interesate sa participe in cadrul acestor retele trebuie sa completeze o prima scrisoare de intentie. Trebuie mentionat faptul ca nu este acceptata participarea aceluiasi oras in cadrul celor doua retele.

In cadrul unei astfel de retele vor participa zece orase si zece Autoritati de Management relevante ale programelor operationale nationale, un expert tematic, precum si un reprezentant al Comisiei Europene.

Cele doua propuneri pentru proiectele pilot sunt urmatoarele:

– Dezvoltarea urbana integrata in zonele metropolitane, in special in acelea degradate sau in curs de degradare. Partenerul lider al proiectului este Comunitatea Urbana Lyon (fost partener lider in proiectul URBACT I “Regenera”). Acesta vizeaza orasele capitala sau orasele mari din statele membre, in vederea analizarii, intr-o prima etapa, a metodelor de succes pentru implementarea proiectelor urbane integrate in zonele degradate.

– Gestionarea situatiilor de emigrare si integrare a persoanelor in orase si regiuni. Partenerul lider al proiectului este Municipalitatea Venetia (fost partener lider in proiectul URBACT I “UDIEX”). Acesta vizeaza orasele capitala sau orasele mari, in vederea analizarii, intr-o prima etapa, a metodelor de succes privind gestionarea cazurilor de emigrare si integrarea persoanelor in orasele si regiunile Uniunii Europene.

Cele doua proiecte pilot vor avea doua etape: prima urmand a fi implementata in cadrul URBACT 2002-2006, in perioada mai-octombrie 2007, pentru care liderii de proiect isi vor alege partenerii, iar cea de-a doua urmand a fi implementata in cadrul URBACT 2007-2013, in perioada octombrie 2007-octombrie 2009, pentru care vor fi lansate doua licitatii.

Bugetul estimat pentru prima etapa este de 100.000 euro, din care urmeaza a fi finantata constituirea unei echipe care sa gestioneze proiectul, precum si realizarea unor activitati relevante pentru proiecte, printre care si pregatirea aplicatiei aferente celei de-a doua etape, care urmeaza a fi transmisa, spre aprobare, primului Comitet de Monitorizare URBACT 2007-2013 (septembrie-octombrie a.c.). Rata de co-finantare va fi stabilita la 50% Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si 50% contributie proprie (aproximativ 5.000 euro/oras).

Detalii fata de aceasta a doua etapa urmeaza a fi prezentate in cadrul documentelor suport aferente celor doua licitatii mentionate. Formatul-cadru pentru o a doua scrisoare de intentie (cuprinzand detalii financiare) urmeaza a fi transmis la sfarsitul lunii aprilie a.c., de catre liderii de proiect ai celor doua retele.

Programul de Cooperare Teritoriala Europeana URBACT face parte din initiativa “Regiuni pentru Schimbare Economica”, al carei principal obiectiv este cooperarea oraselor Uniunii Europene. Aceasta cooperare urmareste dezvoltarea schimbului de experienta in domeniul dezvoltarii urbane durabile, cat si a elaborarii unor proiecte si a unor planuri de actiune la nivel local, pentru a fi finantate, ulterior, in cadrul programelor operationale nationale cu finantare europeana.

Pentru mai multe informatii:

Roxana Racovita

Telefon: 0749 196 330

E-mail: [email protected].

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.