Lupta pentru preluarea controlului fondurilor UE

Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a afirmat ca va propune Guvernului modificarea Legii privind functionarul public prin introducerea unor prevederi care sa ii permita sa ii concedieze sau sanctioneze financiar pe angajatii APIA responsabili de pierdearea fondurilor UE. El i-a solicitat premierului Calin Popescu Tariceanu, intr-o intalnire organizata la sediul ministerului, sa il sprijine in demersul de modificare a legii. “Voi veni saptamana viitoare cu un act legislativ care sa imi permita sa dau afara sau sa umblu la buzunare. Daca APIA va fi protejata de sus pana jos de Legea functionarului public, atunci inseamna ca aceasta lege este favorabila pentru fiecare dintre angajati si catastrofala pentru fermieri”, a spus Remes. El a apreciat ca nepermis pierderea fondurilor UE “din vina, nepriceperea, neglijenta si lenea unora care au un sistem de salarizare cu 75% mai mare decit al altor bugetari din Ministerul Agriculturii”.

El nu a precizat pe cine sau cati dintre angajati intentioneaza sa concedieze la APIA, aratand ca urmareste doar eliminarea din sistem a acelor persoane care nu sunt capabile sa-si indeplineasca indatoririle de serviciu. Pe lista celor care ar urma sa fie demisi se afla chiar seful APIA. Primul-ministrul a declarat ca il va sprijini pe Remes pentru al demite pe directorul APIA. “In masura in care domnul ministru Remes va considera activitatea lui (a directorului Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura – APIA) nesatisfacatoare, eu sunt gata sa accept propunerea de schimbare. In acelasi timp, avand in vedere ca mai sunt doua-trei saptamani pana la termenul limita de depunere a cererilor pentru subventii, trebuie privita cu precautie o astfel de schimbare in mers”, a spus Tariceanu.El a aratat ca nu este obisnuit sa rateze obiective, incluzand un nivel ridicat de absorbtie a fondurilor UE, si ca Romania nu isi poate permite “luxul” de a pierde 200 milioane euro din sumele comunitare, ca in cazul Frantei. APIA va fi una din institutiile prin care se vor derula finantarile pentru agricultura.

Ministrul a mai declarat ca Romania va pierde sume importante din fondurile acordate de UE pentru proiecte in agricultura, din cauza numarului redus de cereri depuse de fermieri si a procedurilor administrative deficitare.

El i-a convocat, la sediul ministerului, pe directorii institutiei si ai directiilor agricole judetene pentru o discutie privind problemele din agricultura, la care a asistat si premierul Calin Popescu Tariceanu. Remes a reclamat “situatia dezastruoasa” gasita in minister la preluarea portofoliului, precum si lipsa proiectelor depuse pentru fondurile UE, aratind ca doar 68-70% din fermieri au depus astfel de cereri. El a amintit ca cererile pot fi depuse pana la termenul limita de 15 mai, data dupa care sumele acordate de UE sunt reduse cu 1% pentru fiecare zi de intarziere la inregistrarea proiectelor.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.