Doua primarii trebuie sa returneze 2 milioane de euro SAPARD

Doua comune sunt nevoite sa returneze banii pe care i-au luat de la Uniunea Europeana pentru realizarea unor drumuri comunale.

2 milioane Euro, suma ce a fost accesata in anul 2004 prin doua proiecte SAPARD destinate comunitatilor locale din mediul rural, trebuie returnata. Mai precis, primariile comunelor au obtinut finantare pentru realizarea unor drumuri moderne, iar ambele licitatii au fost castigate de firma Castrum Corporation SRL din Negresti Oas.

Ulterior, lucrarile efectuate de aceasta societate comerciala au dat mari batai de cap autoritatilor locale si Agentiei Regionale SAPARD, care se ocupa de implementarea programelor de dezvoltare rurala cu finantare europeana in toate judetele din regiunea de nord-est a tarii. La mai bine de doi ani de la finalizarea lucrarilor de constructie a celor doua drumuri din Vladeni si Popricani, acestea sunt impracticabile, aratand ca dupa un bombardament si, pe unele portiuni, ca si cum nu ar fi fost niciodata asfaltate. De aceea, in prezent, Agentia SAPARD a decis sa recupereze sumele alocate de Uniunea Europeana pentru cele doua proiecte de la beneficiar, adica de la consiliile locale ale celor doua comune.

“Cate de curand vom trimite la cele doua primarii procesele verbale prin care le vom instiinta ca au debite de aproape doua milioane Euro, adica valoarea totala a lucrarilor ce trebuiau executate. Dupa cinci ani de la finalizarea lucrarilor, cele doua drumuri ar fi trebuit sa arate ca noi. Cum drumurile sunt sub orice critica, banii trebuie recuperati”, a precizat Eugen ticau, directorul regional al Agentiei SAPARD. De altfel, firma care a executat lucrarile in cele doua comune, respectiv Castrum Corporation SRL, a fost trecuta de catre Agentia SAPRD pe lista neagra a societatilor comerciale care au compromis proiectele prin proasta executie a lucrarilor.

Primarul comunei Popricani, Otonel Slabu, a aruncat intreaga vina pe constructor, SC Castrum Corporation SRL. “Mai sunt portiuni din drum care trebuie reparate si in ziua de astazi, dar constructorul nu vrea sa execute lucrarea. Am luat legatura cu conducerea firmei, dar nimeni nu vrea sa-si asume raspunderea. Nu stiu daca va trebui sa returnez banii de pe Proiectul SAPARD. Am sa ma deplasez maine la Agentie si am sa vad ce pot face”, a declarat Otonel Slabu, primarul comunei Popricani. Trebuie precizat ca pe portiuni destul de mari, drumul a fost refacut pe cheltuiala firmei Castrum Corporation SRL, dar numai dupa insistentele conducerii Agentiei SAPARD. Practic, lucrarile de constructie a drumului au fost efectuate in lipsa unui studiu-geotehnic, care sa ofere date despre consistenta terenului. Pe de alta parte, conducerea firmei Castrum Corporation SRL sustine ca lucrarile au fost efectuate corespunzator, dar in limita sumei prevazute in Proiectul SAPARD. “N-am executat lucrarile prost. Daca doreau sa construiasca o autostrada, trebuiau sa dea mai multi bani”, a spus Gheorghe Moisi, directorul firmei Castrum Corporation SRL. De asemenea, acesta a mai sustinut ca Primaria comunei Popricani poarta mare parte din vina pentru distrugerea drumului, deoarece a permis circulatia autovehiculelor de tonaj foarte mare.

Sursa: Ziua de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.