Fonduri europene in pericol la Iasi

In ciuda saraciei care caracterizeaza mediul rural din judetul Iasi taranii ieseni vor pierde fonduri de cel putin 5 milioane Euro.

Este vorba despre fondurile alocate de Uniunea Europeana in vederea subventionarii agriculturii, despre subventiile directe acordate pentru fiecare hectar de teren lucrat in scop agricol. Uniunea Europeana plateste o subventie de 56 Euro pentru un hectar de teren cultivat, iar pentru judetul Iasi au fost alocate fonduri in valoare 13,5 milioane Euro. Numai ca acum au fost absorbite numai 6,75 milioane Euro; adica in baza dosarelor intocmite, Uniunea Europeana poate plati numai 6,75 milioane Euro anul acesta pentru o suprafata cultivata de 100 mii de hectare, pentru 20 de mii de tarani, in conditiile in care anual in judetul Iasi se cultiva 240 mii de hectare, suprafete inscrise in Registrul Fermierului. Pentru suprafetele de teren care au ramas fara subventie trebuie intocmite dosarele pe numele unui numar de 27 de mii de tarani lucru practic imposibil avand in vedere ca termenul limita este de 15 mai. Dupa aceasta data statul roman va plati penalizari de 1% pe zi. Penalizarile se vor calcula la valoarea totala a fondurilor ramase neabsorbite.

Responsabilitatea pentru aceasta situatie revine Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), institutie care gestioneaza direct acest program.

La Iasi, filiala teritoriala a Agentiei este condusa de Paul Kmen, care spune ca va trimite oamenii pe teren pentru a intocmi dosarele in vederea acordarii subventiilor.

Spaima ca se vor pierde fonduri importante i-a cuprins pe sefii tuturor institutiilor judetene care desfasoara activitate in domeniul agriculturii.

Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Constantin Arustei a declarat ca pentru intocmirea dosarelor de subventionare vor fi mobilizati cat mai multi dintre angajatii institutiei pe care o conduce. „Avem 8 echipe de angajati care au plecat pe teren in judetul Iasi pentru a strange dosarele”, a declarat Constantin Arustei.

Abia acum, cand angajatii Directiei Agricole au mers pe teren s-a putut constata ca angajatii de la APIA nu si-au facut treaba. Taranii nu au depus dosarele pentru ca nu au fost informati, iar aceasta sarcina revine exclusiv APIA.

In judetul Iasi au fost deschise in doi ani numai 8 centre de informare ale APIA in conditiile in care sunt inregistrate 100 de unitati teritorial administrative, comune, orase si municipii. Aceste centre de informare nu prea sunt functionale deoarece sediile in care-si desfasoara activitatea sunt in renovare. Centrele de informare au fost deschise la Iasi, Targu Frumos, Harlau, Pascani, Vladeni, tibanesti, Grajduri, Raducaneni.

Sursa: Ziua de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top