Neglijenta MAE baga romanii din Timoc in colimatorul Garzii Financiare sarbe

Comunitatea de romani din Timoc, Serbia, acuza guvernantii de la Bucuresti de dezinformare cu buna stiinta si nepasare.

Intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Traian Basescu, “Federatia rumanilor din Sarbie” si “Ariadnae Filum” acuza Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni (DRRP) din cadrul Ministerului de Externe de “fals” in documentele de finantare a proiectelor. Din suma pe care au primit-o cei de la FRS pentru proiectele din 2005 (247.760 de RON), “noi, la federatie, am primit mai putin de jumatate”, spune Dusan Prvulovic. “Putem dovedi oricui, cu acte, suma primita de la Bucuresti”, adauga el.

Datele false furnizate de MAE au bagat “rumanii”, si asa neagreati de autoritatile sarbe, in colimatorul Garzii Financiare de la Belgrad.

Discrepantele dintre datele furnizate de DRRP si documentele pentru sumele reale folosite de Federatia Rumanilor din Sarbie au aruncat asupra oganizatiei suspiciunea de evaziune fiscala. “Au venit la noi cei de la Politia Financiara (Garda Financiara, n.r.). Ne-au interogat contabila. A fost intrebata direct unde sunt ascunsi banii si pentru ce anume au fost folositi. Ca se spune in oras ca am primit o suma dubla fata de cea pe care o putem documenta noi. Contabilei i s-a spus sa nu mai povesteasca nimanui despre acest control”, spune Prvulovic.

“Faptul ca MAE-DRRP ofera, prin dezinformare, argumente pentru organele de represiune din Serbia, impotriva romanilor de acolo este un lucru extrem de grav, pentru care ar trebui Procuratura si DNA-ul sa se sesizeze”, se spune in scrisoarea trimisa lui Basescu. Ca sa obtina banii pentru proiectele legate de activitati de pastrare a identitatii romanesti, FRS a trebuit sa treaca prin toata birocratia de la Bucuresti. Finantarea proiectelor aprobate de Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni a venit cu intarziere de luni de zile, timp in care federatia a derulat proiectul si a acumulat datorii, sustine directorul FRS.

Departamentul de la Bucuresti nu poate face insa plati retroactiv, astfel incat rumanii au primit o suma de finantare injumatatita, si doar pentru o perioada de doua luni. Prvulovic acuza autoritatile de la Bucuresti ca intarzie cu buna stiinta proiectele romanilor din afara granitelor, pentru a da mai putini bani de la buget. Nici aplicatia federatiei pentru finantare in 2006 nu a primit inca raspuns. Nici mailurile, scrisorile, nici telefoanele date la MAE-DRRP de reprezentantii mai multor asociatii ale comunitatii romanesti din Serbia, care cereau lamuriri pentru intarzierile in aprobarea proiectelor si schimbarea formularelor de aplicatie pentru fonduri, nu au primit raspuns nici pana in ziua de astazi.

Secretarul de stat in MAE la DRRP, Mihai Gheorghiu, s-a aratat surprins de situatia “rumanilor” din Timoc. “Ministerul Finantelor a aprobat anul trecut foarte tarziu contractele de finantare pentru romanii din strainatate”, explica el, spunand ca persoana care se ocupa de romanii din Timoc este plecata la o bursa.

O directoare din cadrul DRRP se scuza ca MAE nu si-a actualizat site-ul, cu precizarea ca autoritatile din Serbia pot controla conturile bancare si transferurile facute din Romania in Serbia. Ea motiveaza ca FRS nu a fost in stare sa deruleze proiectul prezentat DRRP asa ca, intr-adevar, federatia a primit numai jumatate din finantarea oferita de Bucuresti anul trecut. Cererea de fonduri facuta anul acesta de “rumani” pentru mobilarea sediilor comunitatii din Serbia nu a ajuns inca pe masa comisiilor de analiza ale DRRP. “Avem peste 250 de solicitari”, spune directoarea. Romanii din Timoc nu au primit inca aceasta informatie. “Am luat un avocat la Bucuresti, sa vedem unde e capataiul problemei”, spune Prvulovic.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.