Romania a finalizat Planurile Regionale de Gestionare a Deseurilor

Din luna aprilie a acestui an, Romania dispune de un nou instrument pentru reducerea poluarii mediului, pentru imbunatatirea sanatatii publice, si pentru promovarea dezvoltarii durabile – Planurile Regionale de Gestionare a Deseurilor (PRGD). Planurile au intrat in vigoare, o data cu publicarea in Monitorul Oficial.

Intocmirea Planurilor Regionale confirma faptul ca Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) este decis sa introduca schimbari semnificative in modul de gestionare a deseurile.

Populatia va fi instruita cum sa separe la sursa diferitele categorii de deseuri. De asemenea, se va urmari colectarea intregii cantitati de deseuri generate, fluxul deseurilor colectate separat va fi eficientizat, toate depozitele necontrolate vor fi inchise si ecologizate, si se vor construi noi depozite controlate, statii de sortare si de compostare, si instalatii de reciclare.

Cele opt planuri regionale (cate unul pentru fiecare regiune de dezvoltare a Romaniei) au fost aprobate prin Ordinul comun al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (actualul MMDD) si Ministerului Integrarii Europene. La elaborarea Planurilor a contribuit si consortiul international Fichtner-Ramboll-Sweco, in cadrul proiectului PHARE “Asistenta tehnica pentru Elaborarea Planurilor Regionale de Gestionare a Deseurilor”, al Uniunii Europene.

La finalizarea Planurilor au fost luate in considerare si observatiile primite din partea publicului in cadrul unor dezbateri publice organizate in toate regiunile, in cursul lunii octombrie 2006, ca parte a procesului de adoptare a planurilor si programelor, conform cerintelor europene si romanesti.

Participarea publica la elaborarea Planurilor a avut si scopul de a mari gradul de constientizare al publicului asupra necesitatii existentei acestor planuri, ceea ce va usura punerea lor ulterioara in aplicare.

Ca parte a procesului integrator, planurile promoveaza cooperarea dintre autoritatile regionale si cele locale, cetateni si mediul de afaceri. Aceasta cooperare creeaza baza necesara pentru ca regiunile de dezvoltare sa se incadreze in cerintele pentru obtinerea de finantare nerambursabila din partea fondurilor structurale ale UE.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.